19.11.15

3+1 syytä vierailla Pelješacin niemimaalla

Pelješacin niemimaa on ehdottomasti vierailemisen arvoinen seutu Kroatiassa. Viinien lisäksi (mikä onkin se suurin syy suositella vierailua) Pelješacista löytyy sympaattisia pikkukaupunkeja, kauniita mutta ah niin jännittäviä pikkuteitä autoileville ja helppo lauttareitti Korčulan saarelle.

Korčulan saari

Lauttamatka Orebicista Korčulaan
Kaunis Korčulan kaupunki

Korčulan saari Pelješacin niemimaan päädyssä on helppo kohde niille, joilla on auto käytössään. Orebicista pääsee saarelle helposti lautalla, eikä matka kestä kuin 30 minuuttia. Itse Korčula on kaunis ja kivinen vanha kaupunki, johon myös Välimerellä seilaavat risteilyalukset välillä pysähtyvät. 

Harvinaista grk-rypälelajikkeitä viljelevät viinitilat löytyvät saaren itäosasta Lumbardan alueelta ja niihin voi poiketa ilman varausta maistelukierrokselle (tosin sadonkorjuun aikaan tilat ovat suljettuina). Samoilta seuduilta löytyy myös uimarantoja, me kävimme pulahtamassa Bilin Žalilla.

Sympaattiset pikkukaupungit

Orebic
Mali Stonin kujilla

Niemimaata pitkin ajellessamme poikkesimme Mali Stonissa ja Stonissa. Kumpikin on täynnä kivisiä kujia ja jos kunto kestää ja kuumuus antaa myöden voi kaupungista toiseen tehdä kävelyretken Euroopan Kiinan muuriksi tituleerattua muuria pitkin. Me yövyimme niemimaalla ollessamme Orebicissa pienessä ja lämminhenkisessä Guesthouse Mimbellissä. Orebicista löytyi muutenkin kaikki, mitä pikkukaupungilta voi toivoa: kivisiä kujia, rantoja ja pari mahtavaa jäätelöpaikkaa.

Meri ja lauttamatkat

Lauttamatka Trpanjista Pločeen
Bye bye Pelješac

Meri on Pelješacilla näkyvästi esillä ja suosittelemmekin valitsemaan autoillessa rantoja seurailevia pikkuteitä. Niemimaan läpi vievä nopein reitti käy maisemiltaan äkkiä tylsäksi. Pikkuteitä ei tosin aina ole helppo löytää, kuten huomasimme etsiessämme Trstenikistä Potomjeen vievää tietä, eivätkä tiet ole tarkoitettu heikkohermoisille. Edellä mainittu tie mutkitteli välillä huimissa korkeuksissa ja ohittamaan sillä ei olisi mahtunut ollenkaan. Toivoimme siis vain, että ketään ei tule vastaan.

Vene- ja lauttamatkoista kannattaa myös nauttia, sillä Kroatia on parhaimmillaan juuri vesiltä käsin. Jos joskus lähdemme uudestaan Kroatiaan, niin auto vaihtuu kyllä laivaan.

SHARE:

No comments

Post a Comment

© Allergic to Kiwi. All rights reserved.
Blogger Designs by pipdig