25.5.16

Viskin maistelua Skotlannissa

Skotlannissa valmistetaan maailman arvostetuimmat ja herkullisimmat viskit. Jokaiseen Skotlannin reissuun kuuluisi olennaisena osana vierailu viskitislaamossa ja tämän jumalaisen juoman maistelu. Se oli itsestään selvä etappi meille ja reissu aloitettiin viskihuuruissa kun ensimmäiset kaksi päivää vietettiin vuosittaisessa Speyside Whisky Festival -tapahtumassa. 

Speyside Whisky Festival on viiden päivän festivaali, joka tuo Speysiden alueelle (länsi-Skotlannin alue, jolla toimii 50 viskitislaamoa eli yli puolet maan tislaamoista) vuosittain kymmeniä tuhansia viskinautiskelijoita. Tislaamot avaavat ovensa ja järjestävät erikoisohjelmaa, -maisteluita ja -tarjouksia. 

Meille festivaalin mieleenpainuvin kokemus oli Glenrothesin tislaamon järjestämä "Bob Dylan and vintage Jazz with vintage whiskies" -iltama. Se aloitettiin klassisella tislaamokierroksella, jonka jälkeen tislaamon virallinen lähettiläs Ronnie Cox juonsi pitkän maistelutuokion, jossa hän yhdisteli Dylania ja Jazzia lempivuosikertoihinsa. Mielenkiintoinen kokemus ja herkullista viskiä tislaamolta, joka harvemmin avaa ovensa vieraille. Festivaalilla kävimme myös maan pienimmässä tislaamossa Eradourissa, Yhdysvaltain suurille markkinoille tähtäävän Macallanin tislaamossa sekä Aberlourin tislaamossa. Pulloja tarttui toki mukaan jokaisesta.

Tislaamokierros Glenrothes Distilleryssä
Pannut ja niiden muoto määrittävät 30% viskin mausta, loput tulee tynnyreistä.
Tässä vaiheessa tislausprosessia viski on vielä käytännössä olutta
Edradourin myymälän hyllyt
Macallan Distillery
Talisker Distillery Isle of Skyella

Tobermory Distillery Mullin saarella

Maistelua Macallanissa


Speysiden festivaalin lisäksi vierailimme myös Isle of Skyen (Talisker) sekä Isle of Mullin (Tobermory) tislaamoissa. Jälkimmäisessä varsinkin Jonna koki viimein jonkinasteisen viskivalistuksen, oli syynä sitten hienosti vedetty tislaamokierros, herkullisen savuinen viski tai yhdistelmä kumpaakin.
SHARE:

No comments

Post a Comment

© Allergic to Kiwi. All rights reserved.
Blogger Designs by pipdig