7.1.17

Wildlife tour to Treshnish Isles

Nyt seuraa koko Skotlannin reissun paras osuus, vierailu lunnisaari Lungalle ja vulkaaniselle Staffan saarelle! 

Glencoen jälkeen suuntasimme Mullin saarelle Tobermoryyn. Olimme alustavasti varanneet whale watching -veneretken seuraavalle päivälle mutta harmiksemme selvisi, ettei veneretki toteutuisi liian vähäisen osallistumisen vuoksi. Lungale ja Staffalle päädyimme vähän kuin vahingossa suunnitelmien muutoksen ja muutaman kiertotien kautta, eikä tarvinnut katua!

Isle of Mull ja Tobermory


Mullin saarella (Isle of Mull) kiinnostavimmat nähtävyydet ovat Tobermoryn tislaamo ja värikäs kylä,  standing stones eli seisovat kivet Glengorm Castlen tiluksilla ja valkoiset hiekkarannat  (Calgary Bay) saaren itäpuolella. Näistä olikin ensimmäisen päivän lohduksi, valasretken peruuntuminen kun harmitti varsin runsaasti. Onneksi illallisen jälkeen suoritetun tehokkaan googlauksen ja parin puhelinsoiton jälkeen saimme järjestettyä itsemme seuraavaksi päiväksi Staffa Toursin läheisille saarille suuntaavalle veneretkelle. Retken hinta oli 62£ ja kesto yli 6 tuntia. Oppaat kertoivat mielenkiintoisia faktoja Skotlannin karusta luonnosta ja matkan kohteista koko retken ajan, suosittelemme lämpimästi.

Lunnisaari Lunga


Ennen retkeä lunnit ja lunnisaareksi mainostetulla Lungalla vierailu eivät herättäneet oikeastaan mitään odotuksia. Miten usein tällaiset "ennakkomainostukset" osoittautuvatkaan ihan huuhaaksi ja hyvällä tuurilla onnistut näkemään jonkin määrittelemättömän otuksen pyrstön ehkä kiikareilla kilometrin päästä.

Noh, Lunga oli jotain ihan muuta, nimittäin kiikkerän kivillä kiipeilyn ja hetken kävelyn jälkeen näkymäksi avautui satojen lunnien yhdyskunta, joka ei pelännyt tai reagoinut ihmisiin millään tavalla.

Lunnien pesintätouhuja olisi voinut seurailla vaikka kuinka kauan ja eräs lunnikuiskaajan ansionimen ansaitsema jenkkiläinen vanha rouva tunnustikin olevansa retkellä jo kolmatta kertaa. Hän tyytyi istuskelemaan lunnien keskellä meditatiivisessa tilassa, mikä lieneekin ainut oikea reaktio tähän kokemukseen. 

Toivottavasti saari ja sen asukkaat saavat olla nykyisessä tilassaan mahdollisimman pitkään, eikä lunnien rauhaa pilata roudaamalla saarelle liikaa ihmisiä.

Vulkaaninen saari Staffa

Retkemme viimeinen pysähdys oli vulkaanisella Staffan saarella, joka on muodostunut kuuman laavan kohdatessa kylmän meriveden. Lopputulos on uniikki laavapilareista muodostunut järkäle, jota on vaikea kuvitella luonnon tuotokseksi. Saarella pääsee kiertelemään ympäri kävellen ja vierailemaan myös kuvissa näkyvässä Fingalin luolassa aika kun merenpinnan vaihtelut sen sallivat. Staffalle järjestetään myös yksittäisiä retkiä, mutta suosittelemme koko 6 tunnin pakettia, sillä Lungalla vierailu ja lunnien kohtaaminen oli ainakin meille unohtumaton kokemus.
SHARE:

No comments

Post a Comment

© Allergic to Kiwi. All rights reserved.
Blogger Designs by pipdig