24.6.17

Cinque Terre - maitse vai meritse?

Välimeren rannikolla sijaitsevan Cinque Terren kansallispuisto ja sen viisi pikkukylää - Riomaggiore, Manarola, Corneglia, Vernazza ja Monterosso - on Ligurian alueen yksi suosituimpia kohteita. Karun vuorista rantalinjaa koristavat värikkäät kylät tuovat seudulle valtavasti turisteja joka vuosi, paikallisten mukaan jo liiankin paljon. 


Suosituin tapa kokea pikkukylät on junalla, joka huristelee suurempien kaupunkien La Spezian ja Levanton välillä. Juna pysähtyy jokaisen kylän kohdalla. Kyliin pääsee myös meritse isoilla matkustajalautoilla, vaihtoehtoisesti tarjolla on useita yrityksiä, jotka tarjoavat 6-10 hlön veneretkiä Cinque Terreen. Lisäksi kylien välillä kulkee useita vaellusreittejä. Me näimme 5 Terren sekä maitse että meritse, seuraavaksi vertailu kumpi oli parempi.

Cinque Terre junalla

Riomaggioren talot

Riomaggioren maisemia

Viehättävä Corneglia

Corneglian kujat

Asuminen itse 5 Terressä on suhteellisen kallista ja lisäksi autolla ei ole kyliin asiaa, mistä syystä otimme tukikohdaksi La Spezian, josta lähtee suora junayhteys kyliin. 5 Terre-päivälippu maksaa high seasonin aikaan 16 € ja se sisältää junamatkat ja pääsyn luonnonpuistoon. Olimme liikkeellä puolen päivän aikaan ja täytyy sanoa, että vaikka aika oli varmasti ruuhkaisin, niin turistimassojen määrä yllätti, eikä positiivisella tavalla. Ensimmäinen stoppimme oli Riomaggiore, jossa asemalta tie kylään kulkee kapeiden tunneleiden ja katujen kautta. Shokkihoitoa ihmismassoja vältteleville suomalaisille ja käynti Riomaggioressa jäi lyhyeksi. Manarolaan emme edes yrittäneet, mutta onneksi toiseksi stopiksi valikoitu Corniglia osoittautui positiiviseksi yllätykseksi. 

Corniglia on kylistä pienin ja ainoa, johon ei pääse lainkaan meritse. Pahimmat turistimassat karisivat pois jo tästä syystä ja lisää väkeä väheni, kun asemalta avautuva pitkä ja usean sadan metrin jyrkkä nousu kylään avautui eteen. Kylän ja aseman välillä kiertää toki pieni shuttlebussi, mutta moni ei silti jaksa nähdä vaivaa. Corniglia teki varsinkin J:hin suuren vaikutuksen kapeilla kujillaan ja värikkäillä taloillaan, nyt löytyi sitä odotettua 5 Terre charmia ja viehättävyyttä!

Cinque Terre purjeveneellä

Purjehdusta EMASAILin kapteenin avustuksella

Manarola mereltä päin

Chillailua Portoveneren edessä

Seuraavaksi päiväksi olimme varanneet purjehdusretken Cinque Terreen. Matkaan lähdettiin La Spezzian satamasta, jossa oli ällisteltävänä toinen toistaan kalliimpia ökyjahteja rivissä. Sympaattinen kapteenimme Emanuele eli EMASAIL-yrityksen omistaja otti meidät lämpimästi vastaan ja saimme tavata meidän lisäksi retkelle osallistuvan hollantilaisparin. Enonsa kalastusapurina aloittanut Emanuele oli parisen vuotta sitten päättänyt kokeilla jotain muuta ja yhdessä isänsä kanssa investoi purjeveneeseen. Syntyi EMASAIL, joka vie kaltaisiamme turisteja kokemaan Cinque Terre vesiltä.

Kapteeni harmitteli myös lisääntyneitä turistimassoja, jotka ovat ajaneet monet alkuperäiset asukkaat muualle asumaan. Kuulemma kotikylä ei enää tunnu kodilta, vaikka lapsuuden talo edelleen odottaakin tarpeen tullen. Suurin ongelma ovat ilmeisesti tuhansia turisteja päivittäin kyliin tuovat matkustajalautat. Suurin osa turisteista ei viivy Cinque Terressä muutamaa tuntia kauempaa, mikä ehtii tuoda alueelle kaikki turismin haitat, mutta ei hyötyjä. 

7 tunnin päivä vesillä oli rentouttava, aurinkoinen ja hintansa arvoinen. Matkalla kohti Cinque Terreä Emanuele yritti opettaa meille purjehduksen saloja ja kertoi tarinoita kotiseudultaan eli Terren pohjoisimmasta pikkukylästä Monterossosta. Oli kiinnostavaa kuulla todelliselta paikalliselta ,millaista on ollut kasvaa tällaisella seudulla. Pysähdyimme Manarolan kohdilla päivälliselle ja uimaan ja kotimatkalla kierrettiin vielä Portoveneren kuuluisa Runoilijoiden lahti eli Golfo dei Poeti, joka on nimensä mukaisesti houkutellut puoleensa runoilijoita ja kirjailijoita kautta vuosisatojen: Dante, DH Lawrence, Percy ja Mary Shelley sekä Lordi Byron ovat kaikki löytäneet inspiraatiota seudulta. Hieman harmitti, että emme olleet hoksanneet ottaa Portovenerea tukikohdaksemme, kaupunki vaikutti huomattavasti viehättävämmältä kuin iso La Spezia.

Kumpi sitten oli parempi tapa Cinque Terren näkemiseen? Allekirjoittanut äänestäisi vahvasti purjehdusretken puolesta ja J taas ihastui Cornegliaan niin kovasti, että junaretkelläkin oli hetkensä. Kummallakin tavalla on siis puolensa. Jos Cinque Terreen tulee joskus lähdettyä uudestaan, niin asettautuisimme todennäköisesti asumaan yhteen kylistä muutamaksi yöksi sillä ajatuksella, että Cinque Terrestä pääsisi nauttimaan myös päivän ruuhkahuippujen ulkopuolella.

Katso kaikki Italian road tripin postaukset

Barolo - Viinien kuningas?
Cinque Terre - Maitse vai meritse?
Päivä Firenzessä
Pohjois-Toscana: Pistoia ja Lucca
Etelä-Toscana: Nahkaa ja viinejä
Oodi Gelatolle
Italian agriturismot: La Rosa Gialla
Italian agriturismot: Villa Parri
Dolomiitit
Hochkreuz - Italian ja Itävallan rajalla
SHARE:

No comments

Post a Comment

© Allergic to Kiwi. All rights reserved.
Blogger Designs by pipdig