1.2.16

Kroatian ruoka ja ravintolatMielenkiintoiset ruokaelämykset ovat yksi matkailun parhaita puolia. Parhaiten paikalliseen kulttuuriin pääsee yleensä kiinni helposti lähestyttävissä tavernatyylisissä kantapaikoissa, joissa paikallisetkin syövät. Niiden löytäminen vaatii tosin tuhottomasti aikaa sekä paikallisten vinkkejä. Kroatiassa saimme nauttia muutamasta erinomaisesta ruokaelämyksestä kauniissa ympäristöissä. Alla muutama niistä kuvien kera: Pelegrini Šibenikissä, Pet Burana Zadarissa, Boškinac Pagissa sekä Konoba Grma Gradacissa.

Šibenik ja ravintola PelegriniKeskellä Dalmatiaa sijaitseva Šibenik muistutti meitä heti lempikaupungistamme Venetsiasta. Se ei ole sattumaa, sillä kuten useat muut seudun kaupungit, niin myös Šibenik oli Venetsialaisen vallan alla 1400-luvulla. Ihanassa kivisessä kaupungissa sijaitsee kahdesti viime vuosina Kroatian parhaaksi ravintolaksi valittu Pelegrini. Pyhän Jaakon katedraalin vieressä sijaitseva ravintola kuuluu siis fine dining -kategoriaan ja elämys on sen mukainen. Erinomaista palvelua, upea ympäristö ja tärkeimpänä tietysti herkullista ruokaa. 

Ruokakokemus oli ainakin seurueemme leidille (Jonna) astetta jännittävämpi, sillä vasta tarjoilijan tuodessa lisälusikkaa pöytään "for the snail" selityksen kera tuli ymmärrettyä, että mitä sitä tulikaan tilattua. Jugurttisen vuohenjuuston alla piilotteli merietana, sivumaultaan hieman multaisa, mutta syötävä kuitenkin.

Zadar ja ravintola Pet BuranaVuonna 1964 itse ohjaajamaestro Alfred Hitchcock vieraili Zadarin kaupungissa ja julisti sen auringonlaskun olevan maailman kaunein. Ruokapaikan valinta tehtiin taas Instagramin avulla, kun vastaan tuli hehkutuksia paikallisesta slow food -filosofian nimeen vannovasta Pet Buranasta. Siunaukset tuli vielä majapaikkamme isännältä, joka kertoi suosittelevan paikkaa kaikille vierailleen. Päätimme kokeilla eri paikallisia erikoisuuksia kuten mustaa risottoa erilaisten lonkeroiden kera ja naudanpaistia makeakirpeässä punaviinikastikkeessa. Perinneannokset eivät ihan onnistuneet säväyttämään, varsinkin kun annoskoko on valtava (tämä huomattiin kautta linjan Kroatiassa) ja sen syöminen kävi äkkiä tylsäksi.

Pagin saari ja Boškinac


Osana viiniretkeilyämme söimme lounasta Boškinacin viinitilalla (kyllä, se jossa Anthony Bourdain vieraili ja nosti kuuluisuuteen). Täällä ruoka oli todella hyvää: valkotryffeliperunapata, pag thai ja käsittämättömän herkullista kotitekoista jäätelöä. Virheliike oli tapaslautanen kahdelle: se sisälsi lähinnä erilaisia kylmiä pikkuannoksia, lonkeroita, ruodollisia pikkukaloja ja muuta yliarvostettua "valmista purkista" tavaraa. Boškinaciin ei varmasti toista kertaa tulisi lähdettyä, sillä ajomatka kuivan ja kivisen Pagin läpi oli varsin mielenkiinnoton ja aikaavievä.

Gradac ja Konoba Grma


Kroatian parhaan ruoka- ja ravintolakokemuksen vie (ainakin jos Jonnalta kysytään) Gradacissa paikallisen kukkulan huipulta löytynyt eräänlainen pop-up ulkoravintola Konoba Grma. Tänne osuimme ihan vahingossa: samassa hotellissa asuneet ruotsalaiset suosittelivat paikkaa ja flyerin perusteella suunnattiin ruokapatojen äärelle. Matka pikkuautollamme vuoren huipulle oli JYRKKÄ ja PITKÄ, mutta kaiken jännityksen arvoinen. 

Kaikki annokset valmistettiin isossa avotuligrillissä ja kokkina toimi tilan oma muori. Liian hyvä mahdollisuus kokeilla jotain erikoisempaa ja paikallista! Erikoinen ulkoilmaravintola onnistui kieltämättä ylittämään odotukset: yksinkertaiselta vaikuttaneet kala-, peruna- ja vihannesannokset saivat aivan uudet maun avotulella. Ja varmasti kokeneen mummon keittotaidot auttoivat paljon. Jonna jopa ilmoitti, että kala oli parasta mitä oli koskaan syönyt. Paikan charmia täydensi askeettinen ympäristö, konoban isännän ystävällisesti sytyttämä hyttyskiekko ja pöydässämme vieraillut kissa.

SHARE:

No comments

Post a Comment

© Allergic to Kiwi. All rights reserved.
Blogger Designs by pipdig