Azorit - São Miguelin saaren itäosa

Miltä kuulostaisi pulahdus jääkylmään vesiputoukseen hikisen patikoinnin jälkeen? Entä vulkaanisissa rikkivesissä kylpeminen tai kävelyretki teepensaiden välissä? Azoreilla São Miguelin saaren itäosissa kaikki tämä on mahdollista tunnin ajomatkan sisällä.

Olemme hehkuttaneet São Miguelin monimuotoista luontoa, mutta säästä emme ole sanoneet sanaakaan. Keskellä Atlanttia sijaitseva saari kun kyseessä, niin säätä voi kuvailla vain yhdellä sanalla: arvaamaton. Yhden päivän aikana voi paistaa aurinko +25 lukemissa ja sataa kaatamalla ja kaikkea siitä välistä. Vaikeinta on tottua jatkuvaan kosteuteen: pyykit eivät tunnu kuivuvan ikinä ainakaan sisätiloissa ja rapeakuorinen leipä on kaukainen haave.


Onneksi saarelta löytyy aktiviteetteja, joille sadesää on paras sää. Esimerkiksi kuumissa lähteissä kylpeminen, mikä varsinkin Furnasin alueella on se juttu. Ja vaikka Sete Cidadesin alue lännessä oli kokonaisuutena suosikkimme, niin uiminen Salto Do Pregon vesiputouksessa jäi mieleen yhtenä Azoreiden kohokohtana. Seuraavaksi siirrytäänkin saaren itäosan kiinnostavimpiin kohteisiin:

Päiväpatikointi Salto Do Pregon vesiputoukselle


Lyhyt päiväpatikointi Salto Do Pregon vesiputoukselle oli yksi reissumme kokokohtia. Putoukselle pääsee Faial da Terran patikointireittiä. Noin 5 kilometrin reitti kestää yllättävän pitkään kulkea, sillä suunta on koko ajan ylöspäin ja hiki tulee varmasti matkan varrella. Reitti voi olla myös varsin mutainen, jos lähipäivinä on satanut. Vesiputouksen kohdalta voi kääntyä takaisin päin, tai jatkaa vielä reittiä eteenpäin.

Putouksella meillä oli jonkin verran seuraa, mutta maagisesti porukka väheni pian saavuttuamme ja loppuajan saimmekin olla ihan yksin. Vesi on jääkylmää, mutta hikisen kävelyn jälkeen pulahtaminen virkistävään altaaseen tuntuu ah niin hyvältä. Putouksella oleskelee mielellään pidemmänkin hetken, sen verran upea luontokohden on kyseessä. 

Reitillä bongatut "villieläimet": useampi kana tipuineen ja yksi läheisyydenkipeä kissa. Kissa on ilmeisesti vakiovieras vesiputouksella.

Furnasin vulkaaninen alue

Meidän päivän lounas. Kuumassa maaperässä valmistetaan paikallista pataruokaa.
Cozido das Furnas - paikallinen herkku
Kylpijöitä Poça da Dona Beijassa
Furnasin alue on São Miguelin suosituin turistikohde. Moni suuntaa tänne heti lentokentältä ja viettää koko lomansa yhdessä Furnasin monista hotelleista. Furnasin kraaterijärvi lämmittää edelleen maaperää ja alueen monia kuumia lähteitä. Järven vesi on lämmintä ja osa rannasta on käytännössä täynnä kiehuvia mutalähteitä ja minigeysirejä. Rannalle pääsee kiertelemään parin euron parkkimaksua vastaan.

Kuumaa maaperää käytetään myös kokkaamiseen ja Furnasin erikoisuus on Cozido das Furnas, pata, joka kypsennetään maahan hautaamalla. Emme olleet kovinkaan vaikuttuneita tästä paikallisesta ruuasta, joka koostuu porsaan- ja naudanlihasta, chorizosta, verimakkarasta, porkkanasta, kaalista, lehtikaalista ja erilaisista juureksista. Kokonaisuus oli aika kuivakka ja tuhti. Jos kuitenkin haluat päästä Cozido das Furnasia maistelemaan, niin kannattaa tehdä varaus ravintolaan etukäteen. Useissa paikoissa pata valmistetaan vain sen verran, kun etukäteen on tilattu.

Furnasista löytyy kaksi isoa julkista kylpylää, Terra Nostra ja Poça da Dona Beija, joiden altaisiin virtaa vesi suoraan kuumista ja rikkipitoisista luonnonlähteistä. +30-40-asteinen vesi sisältää oletettavasti erilaisia terveyttä edistäviä mineraaleja. Furnasin kuumiin lähteisiin ei muuten kannata lähteä vaalean pyyhkeen tai valkoisten uikkareiden kanssa, ne ovat muuten rikkipitoisen veden jälkeen ikuisesti oranssinrusehtavia. Poça da Dona Beija on kahdesta kylpylästä hieman hiljaisempi, mistä syystä se valikoitui meidän kohteeksi. "Hiljaiseksi" paikaksi porukkaa oli kuitenkin altaissa ihan riittämiin.


Gorreanan teeplantaasi

Teeplantaasit hetkeä ennen seuraavaa sadekuuroa
Gorreana Tea Factory
Euroopan toistaiseksi ainoa teeplantaasi sijaitsee Azoreilla São Miguelin saarella. Gorreana Tea Factorylla voi piipahtaa maistelemaan teetä tai tekemään vaikka kävelyretken teeviljelmien välissä kulkeville poluille. Tehdasrakennuksessa on myös opastettuja kierroksia. Tuotettu tee on pääasiassa vihreää teetä ja se on maultaan hyvin mietoa (teejuoja J:n mielestä jopa valjua).

Katso myös muut Azoreita koskevat postaukset

Azorit - Sete Cidadesin alue Sao Miguelilla
Azorit - Sao Miguelin saaren keskiosan ympäristö

No comments

Post a Comment