Azorit - Sete Cidadesin alueen parhaat

Portugalille kuuluva yhdeksän tuliperäisen saaren Azorit on hurmaava matkakohde. Tämä köyhän miehen kylmäksi Hawaiiksikin välillä tituleerattu, keskellä Atlanttia sijaitseva saariryhmä ei todellakaan ole köyhän miehen yhtään mitään, vaan seisoo kiinnostavien saarikohteiden joukossa omilla jaloillaan. Vietimme saariryhmän isoimmalla saarella São Miguelilla lokakuussa viikon ja ihastuimme paikan vehreään luontoon, eeppisiin vulkaanisiin rantoihin, kuumiin luonnonlähteisiin ja yleisesti mahtaviin maisemiin. 


Miten Azoreille pääsee?

Portugalilainen TAP Portugal lentää Lissabonista sekä São Miguelin saarelle Ponta Delgadaan että Terceiran saarelle suhteellisen edullisesti (Helsingistä halvimillaan 230€). Muille saarille pääsy vaatii pienempien sisäisten lentojen ottamista tai lautalla matkustusta. Lautat kulkevat pääasiassa vain kesäkaudella. Ainakin São Miguelilla riittää kuitenkin hyvin näkemistä viikoksi ja vaikka saarihyppely kiinnostikin meitä kovasti, totesimme sen vaativan jo pidempää reissua. 

Hintataso Azoreilla on selkeästi Suomea edullisempi. Tämä näkyi esimerkiksi auton vuokrauksessa: maksoimme viikon autovuokrasta 140€, halvimmillaan sen olisi kuitenkin saanut 60€, jos olisi uskaltanut ajella ilman minkäänlaisia vakuutuksia. 

São Miguelin länsiosa - Sete Cidadesin alueen parhaat


Caldeira das Sete Cidades eli Seitsemän kaupungin laguuni sijaitsee São Miguelin länsiosassa. Kyseessä on tulivuoren kraatteriin muodostunut kaksoisjärvi, jota ympäröivät saaren korkeimmat kukkulat. Tämä alue oli saarella suosikkimme, sillä vihreiden vuorimaisemien lisäksi lyhyen ajomatkan päästä löytyi Mosteirosin musta ranta, Ferrarian kuuma luonnonmeriallas ja urbaaniseikkalijan unelma eli hylätty luksuhotelli Monte Palace.

Mosteirosin musta ranta ja luonnon uima-altaat


Mosteirosin upealle mustalle rannalle palasimme kaksikin kertaa. En missään ole todistanut näin kaunista ilta-auringon valaistusta. Aallokko Mosteirosin rannoilla soveltui meidän käydessämme paremmin surffaamiseen kuin uimiseen. M kävi kastelemassa itsensä rantavedessä, mutta itse pysyttelin kaukana vedestä. Mosteirosissa sijaitsee myös useampi luonnon muovaama uima-allas, joissa laskuveden aikaan voi pulahtaa uimaan. Altaita ympäröi upea vulkaaninen musta kivi, joka hehkuu auringon lämpöä vielä pitkään iltaan asti. Näihin maisemiin palaisin koska tahansa.

Ferrarian kuuma luonnonmeriallas


Ferraria on kiinnostava luontokohde: mustien kallioiden muodostamassa merivesialtaassa sekoittuu maanalaisista lähteistä pulppuava lämmin mineraalivesi ja aavalta mereltä aaltojen tuoma viileä merivesi. Kokemus on vähintäänkin mielenkiintoinen: kallionseinämiin on kiinnitetty paksuja köysiä, joiden varassa voi kellua. Lämmin mineraalivesi lämmittää jalkoja samalla kun viileä merivesi lainehtii altaaseen.

Auton voi jättää Termas Da Ferrarian parkkipaikalle ja kävellä siitä kohti merta opastekylttien viitoittamana. Kylpeminen altaassa kannattaa ajoittaa oikein, sillä nousu- ja laskuvesi määrittää pitkälti veden lämpötilan ja altaaseen ei ole menemistä, jos vesi on liian korkealla tai aallot liian hurjat.

Miradouro da Boca do Inferno - São Miguelin kaunein näköalapaikka


Sete Cidadesin kaksoisjärvien sinistä laguunia ja sen ympärille kohoavia vehreitä kukkuloita kannattaa mennä ihailemaan Azoreiden ylivoimaisesti suosituimmalle näköalapaikalle Miradouro da Boca do Infernolle. Näköalapaikalle pääsee helposti autolla: parkkipaikka löytyy Lagoa do Canarion vierestä (Serra Devassa-patikointipolun parkki) ja tästä nousujohteista kävelyä ei ole kuin 10-15 min, kunnes kuuluisat kukkuloiden huipuilla kulkevat patikointipolut avautuvat edessä.

Vinkki muuten Sete Cidadesiin! Järven nimeä kantavassa kylässä sijaitseva Tea House "O Poejo" on mainio paikka pysähtyä esim. lounaalle tai viinilasille. Ruoka on konstailematonta, hyvää ja edullista.


Monte Palace - hylätty luksushotelli


Sete Cidadesin vihreiden kukkuloiden, hortensiapensaiden ja mutkittelevien teiden keskellä kohoaa jotain, mikä ei tunnu kuuluvan maisemaan: valtavan kokoinen, harmaa ja hylätty luksushotelli Monte Palace. Kuin kohtaus lähitulevaisuuteen sijoittuvasta dystooppisesta elokuvasta.

Monte Palacen hotelli avattiin 1989 ja sen piti olla Azoreiden lippulaiva. Viiden tähden hotelli tarjosi 88 huonetta, kaksi ravintolaa, baarin, yökerhon ja muita palveluita. Huoneiden parvekkeilta avautui huikeat näkymät Sete Cidadesin kraatterijärvelle. Kuitenkin vain 18 kuukauden jälkeen hotellin omistajat julistivat konkurssin ja hotelli jätettiin luonnon armoille. Ironista kyllä samalla viikolla kun hotelli suljettiin, se valittiin myös Portugalin parhaaksi hotelliksi. 

Syitä epäonnistumiseen oli monia: 80-luvun lopussa Azorit eivät vielä olleet tämän päivän tapaan turistikohde ja hotelli oli lisäksi runsaan tunnin ajomatkan päässä Ponta Delgasta. Pahiten taisi kuitenkin mennä pieleen sijainnin valinta: vaikka hyvänä päivänä näkymät kraaterijärville ovat saaren parhaat, niin hotellin sijaintipaikalla sataa vettä huikeat 200 päivää vuodessa ja maisema on suurimman osan ajasta pilvien ja usvan peittämä. Nykyisin hotelli on nykyisin yksi saaren suosituimpia kohteita: turistibussit pysähtyvät hylätyn hotellin parkkipaikalle, jolla kioskit myyvät purtavaa vierailijoille.

Ajoimme Monte Palacen ohitse useasti kun liikuimme Sete Cidadesin alueella, mutta paikka kuhisi aina ihmisiä: usein parkkipaikalla saattoi olla useampi bussi. Yhtenä aamuna sade esti kaiken muun järkevän tekemisen ja päätimme lähteä jälleen kerran ajelemaan hotellille. Ajoitus oli täydellinen. Saimme olla täysin yksin seikkailemassa hotellin kerroksissa ja käytävillä ja synkkä sää loi huikean tunnelman. Hotellin pääportti on ketjutettu kiinni, mutta sisään pääsee helposti portin ja aitaukset kiertämällä pusikkojen kautta.

Katso myös muut Azoreita koskevat postaukset

Azorit - Sao Miguelin saaren keskiosan ympäristö
Azorit - Sao Miguelin saaren itäosan ympäristö

4 comments

  1. Omat tiedot Azoreista on aika nollassa, mutta tämän perusteella vaikuttaa kyllä kiinnostavalta. Erityisesti tuo näköalapaikka on upea!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ehdottomasti suosittelen, paikassa oli vielä sellaista koskemattomuuden ja viattomuuden tuntua, johon harvemmin törmää ☺️

      Delete
  2. Tämä postaus tuli hyvään saumaan, Azorit kiinnostaa kovasti! Uudeksi Islanniksin sitä on nimitetty.. No, toivottavasti vielä sellaisilta turistimääriltä välttyy, niin pysyy autenttisena!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Luulen että turistimassoista ei tarvitse Islannin tapaan huolehtia, läpikulkulentoja ei ainakaan vielä ole tarjolla. Ja Azorit oli kyllä sympaattinen, niin monenlaista luontoa yhdellä pienellä Sao Miguelin saarellakin 💙

      Delete