Heti aluksi täytyy sanoa, että rakastamme aurinkoa. Ensimmäistä kertaa tuli kuitenkin konkreettisesti tajuttua, mikä ero on, kun suoranaisen auringonmetsästyksen jälkeen saa nauttia pari tuntia ihanaa paistetta versus kun aurinko paahtaa aamusta iltaan ja on fyysisesti mahdotonta olla auringossa ilman totaalista läkähtymistä. Mauritiuksella olimme jälkimmäisessä tilanteessa suuren osan reissua ja täytyy sanoa, että Euroopan alkukesän ja -syksyn lempeämpää kuumuutta tuli kovasti ikävä. Vaikka siis auringosta nautimmekin, niin varsinaiset aurinkokohteet eivät taida olla meidän juttumme.
Autoillen Mauritiuksella
Mauritiuksen retrobussit |
Le Pouce |
Mauritius kohteena oli muuten kiinnostava, tosin 2 viikkoa on ihan maksimiaika, minkä pienellä saarella viihtyy. Varasimme lennot TUI:lta (Helsingistä pääsee Mauritiukselle halvimmillaan n. 500€/hlö) ja majoitukset omatoimisesti Bookingin yms. kautta. Konsepti oli jälleen kerran road trip, eli alue ja maisemat vaihtuivat parin päivän välein. Auton vuokraus oli suhteellisen edullista, vaikka saarella muuten ei varsinaisesti halpaa ole. Vuokra-auto onkin kulkupelinä ihan ykkönen, sillä takseista saa maksaa maltaita ja vaikka saarella kulkee tiuhaan tahtiin yleisiä busseja, niin niiden retromeininki ja edullisuus ei korvaa ilmastoinnin puutetta.
Kirjavaa siirtomaahistoria
Eureka house, yksi harvoja säilyneitä koloniaalitaloja |
Le Mornen rannat |
Flic en Flacin auringonlasku |
Kiehtovinta Mauritiuksessa on kirjava siirtomaahistoria ja eri kansalaisuuksien ja perimien kirjavuus. Saarivaltiolla on ollut jopa 3 siirtomaaisäntää: 1500-luvulla eurooppalaisista ensin saapuivat portugalilaiset, sen jälkeen Mauritius päätyi ensin Hollannin alaisuuteen, sitten vielä Ranskan ja Iso-Britannian. Ranskan siirtomaaisännyys näkyy edelleen kielessä ja ranskalaisturistien määrässä. Nykyinen väestö koostuu afrikkalaisten orjien jälkeläisistä, intialaisista, eurooppalaisista ja kiinalaisista. Ylivoimaisesti isoin väestöryhmä ovat intialaiset.
Isot resort-hotellialueet ovat keskittyneet rantojen läheisyyteen Grand Baien, Flic en Flacin, Le Mornen ja Flacqin seuduille. Vähiten turisteja liikkuu saaren koillis-, lounais- ja kaakkoisosissa: intialainen asutus on keskittynyt Goodlandsin seudulle Rivière du Rempartiin, afrikkalaistaustaisia asukkaita löytyy eniten Savannen ja Le Mornen alueelta ja muslimiväestö ä on eniten Grand Portin läheisyydessä. Me tykästyimme eniten Flic en Flacin ja Le Mornen seutuihin. Flic en Flacissa viehätti erityisesti rannat ja tarjolla olevat vesiaktiviteetit, Le Mornessa taas vuoret ja luonto.
Vaikka Mauritiuksen päävetonauloja ovat lukuisat rannat, turkoosinsininen meri ja snorklausmahdollisuudet, niin saarelta löytyy paljon muitakin aktiviteetteja:
Vesille
Le Mornen ikoninen korallikivi, nähtävillä vain vesiltä |
Katamaraaniretkellä |
Kohti Ile aux Cerfsia |
Päiväpatikointi
Black River Gorges |
Patikointi ei ehkä ole ensimmäinen asia jonka yhdistää Mauritiukseen. Sen vulkaaninen maasto vuorineen tarjoaa kuitenkin useita houkuttelevia patikointireittejä. M kävi matkalla valloittamassa keskellä saarta sijaitsevan Le Poucen vuoren, jolta avautuu upeat näkymät Mokan vuoristoketjusta. Tutustuttiin myös patikointireittiin, joka vie läpi kansallispuisto Black River Gorgesin. Se oli joenylityksineen ja erittäin jyrkkien nousujen ansiosta mieleenpainuva. Välillä hämmensi, kun Mauritiuksen villieläimet (lähinnä apinat) vilisi polun vieressä olevissa puissa ja puskissa.
Tarkempaa tietoa Mauritiuksen patikointireiteistä:
Kilpikonnapuisto
Yksi reissumme kohokohtia oli käynti Le Vanille Nature Parkissa. Eläinpuisto on kymmenien aldabranjättiläiskilpikonnien koti ja lisääntymispaikka ja oli ihan huikea kokemus kävellä jättikokoisten kilpikonnien keskellä ja seurata eläinten tekemisiä! Suuntaa paikalla klo 11-13 ruokinta-aikaan, niin pääset syöttämään kilpikonnille puidenlehviä.
Rommia, viiniä ja teetä
Rhumerie de Chamarel
Mauritiuksen pääviljelytuote on sokeriruoko ja se näkyy sekä saarelaisten diabetes-tilastoissa että rakkaudessa rommiin. Rommia ei suinkaan vedetä raakana, vaan jokainen tekee siitä omanlaisensa. Meille tarjottiin jos jonkinlaista omatekoista eri mausteilla ja hedelmillä maustettua rommisekoitusta, osa niistä ihan hyviä.
Saarella toimii useampi eri rommitislaamo. Suurin ja ammattimaisin on Rhumerie de Chamarel Black Riverin luonnonpuistossa. Tislaamo on käynnin arvoinen jo pelkästään huikeiden puitteiden vuoksi. Sisäänpääsymaksuun kuuluu opastettu kierros ja runsas rommi- ja cocktailmaistelu. Pääsylipun hinnan saa takaisin, jos jää tislaamon ravintolaan syömään.
Takamaka Boutique Winery
Ensimmäisenä ei tule mieleen, että Mauritiukselta löytyisi viinitarhaa, mutta niin vain löysimme itsemme Takamaka Boutique Winerystä. Näillä leveysasteilla eivät perinteiset viiniköynnökset kasva, joten Ranskassa eurooppalaisia menetelmiä opiskellut viinintekijä tekee viininsä lychee-marjasta eli litsistä. Marjat kuoritaan ja sen valkoisesta sisuksista puristetaan mehua, joista valmistetaan makeahkoa valkoviiniä. Viinitilalla on myös mukava pieni ravintola.
Bois Cheri & Kuan Fu Tea
Jos haluat nähdä teeviljelmiä, niin Black Riverin lähellä sijaitsevalla Bois Cherin teeplantaasilla voi käydä kääntymässä. Plantaasivierailun n. 12€ hintaan kuuluu omatoiminen käynti teemuseossa ja teemaistelu tiluksilla, mutta rehellisyyden nimissä täytyy sanoa, että museo on suorastaan surkea ja tee laadultaan aikamoista kuraa. Mutta hei, eka kerta silti kun nähtiin teeviljelmiä.
Tee kuitenkin itsellesi palvelus äläkä osta Bois Cherin teetä, vaan etsi käsiisi Kuan Fu Tean liike. Laatu ihan eri tasoa ja pääset jopa osaksi mukavaa pikku teeseremoniaa. Harmittelemme jo ettei tullut ostettua teetä enempää kotiin.
Mauritiukselle ei ehkä tule toistamiseen lähdettyä, mutta kyllä siellä pari viikkoa viihtyi mainiosti!
Mauritius muistuttaa tämän perusteella monin tavoin Tansanian Sansibaria. Muun muassa monipuolinen väestöpohja ja vesiaktiviteetit kuulostivat melko samantapaisilta.
ReplyDeleteMauritiuksen patikointimahdollisuudet tulivat mulle ihan yllätyksenä! Se voisikin olla kiva tapa viettää aikaa saarella.
Kyllä, varmasti Sansibariin löytyy samankaltaisuuksia. Patikointireittejä yllättävänkin paljon jos kuumuudessa vain jaksaa liikkua :)
DeleteUpea postaus! Tekisi niiiin mieli itsekin tuonne kun luin tänä jutun. Symppiksiä nuo kilpparit ja delfiiniretki kuulostaa ihanalta. Ehkä joku päivä pääsemme tuonne itsekin :)
ReplyDeleteEläimistä saa niin paljon iloa, niiden kohtaamiset ovat mieleenpainuvia kokemuksia <3 (ainakin niin kauan kun homma hoidetaan vastuullisesti eikä jää pahaa makua esim. siitä, miten niitä näkee kohdeltavan)
DeleteMe vietimme Mauritiuksella vain pari päivää Intian valtameren risteilyn merkeissä. Yhden päivän kiertelimme Port Louisissa ja toisena päivänä saarta. Port Louisissa meidän ykköskohteemme oli nähdä muinaisen dodolinnun luuranko luonnontieteellisessä museossa - aivan mahtavaa! Ja hassua, tavallaan, että museoon ei ollut edes pääsymaksua, vaikka juuri tästä olisimme voineet maksaa reilunkin pääsymaksun.
ReplyDeleteLinkki myös kuvan dodosta sisältäneeseen juttuumme, jos sattuisi kiinnostamaan
Kiitos linkistä! Meillä jäi Port Louis välistä kun ei uskallettu lähteä vuokra-autolla keskustaan hurjastelemaan, olishan toi dodo ollut hurja nähdä:)
DeleteUpeita maastoja ja elämyksiä! Sen verran tullut noita vulkaanisia vuoria valloitettua itsekin, että alkoi heti tuo Mauritiuksen päiväpatikointi kiinnostaa:). Ehdittekö tutustua yleisesti saaren patikointireittitarjontaan? Oliko tarjolla erilaisia maastoja ja eri helppousasteisia reittejä?
ReplyDeleteKyllä! Ehdittiin oikeastaan vain tehdä puolipäiväretket Le Poucen vuorelle (reitin alku vähän hankalahko löytää) sekä Black River Gorgesin kansallispuiston halki. Varsinkin viimeksi mainittu tuntui vilisevän eri reittejä ja opasteita/karttoja oli hyvin paikan päällä. Lisäsimme jutun yhteyteen pari hyväksi havaittua linkkiä Mauritiuksen parikoinnista :)
DeleteUpeannäköinen saari! Hienoja paikkoja olette nähneet ja kokeneet. Luulin ensin patsaaksi tuota kilpikonnaa, jäätävän kokoisia!
ReplyDeleteJoo ne näyttää kyllä kuvissa vähän joltain tekokonnilta 😁
DeleteKiitos! Minulla on ollut Mauritiuksesta paljon yksipuolisempi kuva. Muutama vuosi sitten arvoimme Reunionin ja Mauritiuksen välillä, ja Reunion voitti. Olen päätökseen edelleen hyvin tyytyväinen kyllä. Siellä oli uskomattoman ihana luonto. Mutta täytyy pitää mielessä, että Mauritiuskaan ei todella ole pelkkiä rantaresortteja vaan oikeasti varteenotettava vaihtoehto. P.s. Minä miellyin heti ajatukseen retrobusseista, mutta jos niissä ei ole ilmastointia...
ReplyDeleteEi taida Mauritius ihan Reunionin luonnolle pärjätä, ainakaan sen perusteella mitä kans etukäteen luettiin (lennot Reunionille ei vaan natsanneet), joten hyvän valinnan varmasti teitte. Mutta kyllä Mauritiuksellakin on muutama luonnonpuisto vielä, josta alkuperäistä luontoa ja eläimistöä löytyy. Muuten saari onkin sokeriruokopeltojen valtaama.
DeleteMauritius on joskus ollut harkinnassa. Tuo kilpikonnapuisto vaikuttaa mukavalta paikalta. Klagenfurtissa on kilpikonnapuisto, mutta tämä vaikuttaa paljon paremmalta.Kyllähän tuolla mainiosti viikon viettäisi.
ReplyDeleteKilpikonnat on parhaita ☺️
DeleteMauritius vaikuttaa kyllä sopivan monipuoliselta matkakohteelta vaikka sitä taidetaankin enemmän rantalomakohteena markkinoida. Tykkään siitä, että kohteessa pääsee tekemään ja kokemaan erilaisia juttuja, ja tuolla näyttäisi pelkän aurinkotuolissa löhöämisen lisäksi olla vaikka mitä. Plus nuo sademetsän patikointipolut ovat varmasti olleet huikeita!
ReplyDeleteKyllä! Monipuolisuutta löytyy kunhan vain jaksaa vähän liikkua ja uskaltautuu turistialueiden ulkopuolelle :) Toki pari päivää aurinkotuolissakin viihtyy hyvin ;)
DeleteMauritius on ollut mielessäni Malediiveihin rinnastettavana paratiisikohteena, joten yllätyin hieman kun ensimmäistä kertaa luin jonkun blogista Mauritiuksen matkakokemuksesta. Tarinoiden perusteella välittyykin aivan erilainen kuva kuin mitä luulin, mutta se on ehkä vain lisännyt mielenkiintoani saarivaltiota kohtaan. Täytyy joskus lähteä itse katsomaan, mitä siitä tykkää! :)
ReplyDeleteJoo kyllä sieltä onneksi kaikkea muutakin löytyy! Malediivit oli meillä itse asiassa toisena vaihtoehtona, mutta sieltä tuntui löytyvän niin vähän muita kuin ranta- ja snorklausaktiviteetteja, että päädyttiin siksi Mauritiukseen.
DeleteOho, ei tullutkaan tili näkyviin, kommentoimassa siis Jonna :)
DeleteKiinnostava postaus! Ollaan juuri suunnittelemassa talven reissua, ja nyt näyttää siltä, ettei lomaa pysty pitämään reilua viikkoa pidempää, joten Mauritius keikkuu kohteiden kärjessä. Luulen, että Mauritius ihanine rantoineen ja patikointimahdollisuuksineen olisi juuri täydellinen matkakohde tähän saumaan.
ReplyDeleteKieltämättä se keskellä skandinaavisen pimeyden on aika oiva valinta :)
Delete