Talvisen Venetsian taika

Venetsia varasti heti ensi käynnillä paikan sydämistämme. Ensimmäisen kerran vierailimme kaupungissa 2008, toisen 2010 ja kolmannen 2012, aina Venetsian filmifestivaalien aikaan. Kun nyt neljännen kerran palasimme tähän Adrianmeren helmeen, palasimme poikkeuksellisesti talviaikaan. Ja totesimme samalla, että talvinen Venetsia on aika maaginen.

UNESCON maailmaperintökohde Venetsia on uniikki kaupunki. Tarunhohtoinen saarikaupunki on kuvattu lukuisissa kirjoissa sekä elokuvissa maailman romanttisimmaksi kaupungiksi ja sen pieniä kujia vaeltelee miljoonia turisteja vuosittain.

Ihmiset kritisoivat Venetsian valtavia turistimassoja, kapeita kujia sekä pahanhajuisia kanavia. Fair enough: Venetsian surullisin ongelma on pahasti käsistä lähtenyt turismi (ja etenkin suuret valtameriristeilijät). Muutamaksi tunniksi San Marcon aukiota sekä Rialton siltaa pällistelemään tulevat turistimassat sietäisivätkin maksaa kymmenkertaisen kaupunkiveron. Pahimmillaan keskikesän kuumuus ja vuorovesi voivat varmasti synnyttää ikäviäkin lieveilmiöitä. Mutta Venetsia on niin paljon muutakin.


Venetsia, La Serenissima (Seesteisin/Kunnianarvoisa)

Talvisen Venetsian kuuluisa sumu Marco Polon aukiolla 
Cannaregion kadut
Grand Canal Rialton sillalta kuvattuna
Kaupunkilaisten viesti isoille risteilyaluksille

Venetsia on rakennettu 118 saarelle ja jaettu kuuteen kaupunginosaan: Cannaregio, Castello, Dorsoduro, San Polo, Santa Croce sekä San Marco. Kaupungin pääväylä Canal Grande halkoo kaupunkia ja liikkua voi pelkästään kävellen tai vesitse. Canal Grandella liikkuvat vaporettot (vesibussit) ovat helppoja käyttää. Missään muualla ei historia ole niin läsnä kuin Venetsiassa. Joka nurkan takaa avautuu upea palatsi tai historiallinen aukio. Kaikesta huokuu muinaisen kaupunkitasavallan vaurauden tulos, mutta samalla on aistittavissa vaikeatkin vuodet.

1200-luvulle mentäessä Venetsia hallitsi jo Adrianmeren itärantoja ja otti myös haltuunsa Kyproksen ja Kreetan. Kaupungin meri- ja kauppamahti teki siitä Välimeren rikkaimman valtion. Demokraattinen hallintomuoto siivitti Venetisan hallitsemaan satoja vuosia, kunnes 1500-luvulla uudet maanosat Amerikka ja Intia veivät kaupanteon muualle. Lopulta Napoleonin vallattua Venetsian 1797 suur-Venetsian tarina tuli päätökseen.

Parasta Venetsiassa: kulje kaduilla

Tammikuun huikean kaunis valo
Jossain päin Dorsoduroa
Tämä valo Dorsodurossa <3
Ruttolääkärin asu
Paikalliset aamutorilla Cannaregiossa
Cannaregion kanaalit
Oopperasta kohti hotellia

Parasta ajanvietettä Venetsiassa on yksinkertaisesti vaellella kaupungissa ja eksyä hiljaisille sivukuville. Venetsian tausta kauppa- ja merimahtina on nähtävissä sen upeissa Palazzoissa ja tietenkin ikonisella Pyhän Markuksen aukiolla. Samalla pienillä kujilla ja syrjäisimmillä aukoilla voi aistia (romanttisen) rappion.

Talvisessa Venetsiassa näkyy erityisen hyvin kaupungin nykytilanne, jossa turistimäärät ja -hinnat ovat ajaneet paikalliset muualle: aamulla kaduilla näkee ilahduttavan paljon paikallisia, päivällä turistit ovat vallanneet kadut, mutta illalla kun kujia vaeltelee takaisin hotellille, saattaa kaupunki tuntua aavemaisen hylätyltä ja teemapuistomaiselta.

Oma suosikkialueemme on etenkin Dorsoduro Accademian sillan seuduilla, myös Cannaregio joka on sitä autenttisempaa ja rauhallisempaa Venetsiaa.

Ihaile Canal Grandea (eng. Grand Canal)

Näkymät kauppakeskus DFS T Fondaco dei Tedeschin kattoterassilta

Vesitaksit

Gondoliparkki

Ponte dell' Accademialta avautuva maisema

Venetsiaa halkova Canal Grande on lähes 4 kilometrin pituinen kanava, jonka kautta käytännössä kaikki liikenne Venetsiassa kulkee. Canal Grande alkaa rautatieasemalta ja päättyy San Marcon aukion läheisyyteen. Kanaalin pääsee ylittämään jalan neljästä paikasta, muuten joutuu käyttää vesitaksia tai vaporettoa. Ja vaporetto kannattaa ehdottomasti ottaa koko kanavan pituudelta, jotta pääsee lähemmin tarkastelemaan Venetsian useimpia palatseja, jotka sijaitsevat juuri Canal Granden varrella.

Cicchettikulttuuri

Aperol spritz ja cicchettilounas

Osteria Al Squero gondolitehdasta vastapäätä

No niin, nyt seuraa nolo paljastus: vasta neljännellä vierailulla Venetsiassa meille aukeni cicchettien maailma ja lounasaika Venetsiassa sai ihan uuden ulottuvuuden. Cicchettit ovat käytännössä pieniä leipäpalasia, joiden päälle on aseteltu mitä erilaisempia täytteitä. Itse tilaaminen hoituu sillä, että marssit tiskille, osoittelet mitä haluat ja voilá, lounas on hoidettu (ja miksi ei illallinen ja välipalakin). Venetsia on täynnä pieniä cicchettibaareja, hyvä koonnin parhaista paikoista löydät Tasty Travelissimon cicchettibaari-postauksesta.


Aqua Alta

Omalaatuinen sisäänkäynti, seinällä oleva gondoli ei mahtunut kuvaan

Sisäpihan kirjaportaat

Venetsian kuuluisin kirjakauppa, Aqua Alta, on vierailun arvoinen. Aqua Alta on vähintäänkin omalaatuinen ja ihan tupaten täynnä kirjoja, karttoja, kortteja ja muuta paperitavaraa. Kirjat on tulvien varalta kasattu kylpyammeisiin, veneisiin ja ties mihin muihin veden pitäviin astioihin. Etenkin takaosan sisäpihan kirjaportaat ovat hauska näkymä.

Tintoretto-museo Scuola Grande di San Rocco

Upeat kattomaalaukset

Puuhun kaiverrettu kirjahylly

Venetsiasta löytyy taidetta pursuavia paikkoja joka lähtöön, aina ikonisesta Pyhän Markuksen kirkosta moderniin Guggenheimiin. Piipahda myös vaikka Gallerie Dell'Academiassa katsomassa vanhojen mestareiden töitä, ihan must-käyntikohde on Dogen palatsi. Tällä reissulla käväisimme ensimmäistä kertaa Scuola Grande di San Roccossa, joka on täynnä Venetsian kuuluisimman mestarin, Tintoretton töitä.

1500-luvulla elänyt Jacopo Tintoretto eli koko ikänsä Venetsiassa. Ympäri kaupungin Palzzoja, kirkkoja ja museoita löytyy jopa 700 hänen teoksistaan. Scuola Grande di San Rocco on varsinainen Tintoretto-monumentti. Hän panosti 20 vuotta elämästään paikan viimeistelyyn ja tuloksen voi nähdä joka puolella. Varsinkin paikan toinen kerros on tyrmistyttävän upea, eikä sitä syyttä ole verrattu Michelangelon Sikstuksen Kappeliin. Tintoretton Scuola Grande di Rocco on ilman muuta vierailun arvoinen renesanssin taidehalli ja rakennuksena vaikuttava!

Älä unohda myöskään näitä:

Auringonnousu San Marcon aukiolla, Venetsiassa
Väriterapiaa á la Burano, Venetsia

No comments

Post a Comment