Barokkikaupunkeja ja antiikin monumentteja Sisiliassa


Sisilia on ollut toivelistallamme pitkään ja viimein The White Lotus-sarjan toinen kausi sai meidät varaamaan matkan saarelle. Roadtrippailimme Sisiliassa viikon verran marraskuun alussa: kolme yötä Notossa, kaksi yötä Sciaccassa, yksi yö Etnan ympäristössä ja kaksi yötä Taorminassa.

Kuulimme etukäteen monelta taholta, että suurin virhe Sisiliassa matkaillessa on yrittää nähdä liian paljon liian lyhyessä ajassa. Sisilia on Välimeren suurin saari ja autoilu saarella on hidasta vuoristoisen maaston ja liikenneruuhkien takia. Etäisyydet eri kohteiden välillä ovat yllättävän pitkiä ja viikossa ehtii nähdä vain pienen nurkan saarta. 

No, kaiken tämän tiedostaen päätimme silti ottaa riskin ja varata muutaman päivän lounaisosiin Sciaccaan, koska halusimme vierailla yhdessä saaren tunnetuimmista arkeologisista puistoista Selinuntessa. Jälkikäteen voi todeta, että vaikka Selinunte oli vaikuttava kokemus, ei se kuitenkaan ollut kaiken ajan ja ajamisen arvoista. Saaren kaakkoisosan barokkikaupunkien jälkeen Sisilian eteläinen rantaviiva ei näyttäytynyt kovinkaan kiinnostavana ja saman ajan viettäminen Etnan pohjoispuolen vehreissä laaksoissa olisi antanut paljon enemmän.

Off-season matkailu Sisiliassa

Sisiliassa matkailu turistikausien ulkopuolella saa meiltä lämpimän suosituksen. Marraskuun alussa oli sopiva lämpötila +20-+25 astetta, ei ruuhkia ja edulliset hinnat. Merivesi oli vielä niin lämmintä, että tarkeni uida. Ainoa huono puoli ajankohdassa oli oikeastaan se, että monet kiinnostavat ravintolat, baarit ja kahvilat olivat marraskuussa kiinni. Tämä jäi hieman harmittamaan, sillä odotukset Sisilian ruokakulttuuria kohtaan olivat kovat ja Google mapsiin oli merkitty monta ravintolaa etukäteen.

Sisilia on meille tutumpaan Pohjois-Italiaan verrattu kaoottisempi ja rosoisempi, mikä näkyy esimerkiksi liikennekulttuurissa. Kaupunkien keskustoissa ajamista kannattaa välttää kaikin keinoin, eikä vähiten siksi, että ulkopuolisille räpsähtää sakot heti jos vahingossa harhautuu rajoitetulle zona traffico limitato -alueelle. Maanteillä sai turistikauden ulkopuolella ajella yllättävän rauhassa, emmekä törmänneet isoihin ruuhkiin. Sisilian huonoja puolia on silmiä särkevä roskaaminen: ilmeisesti yleinen käytäntö on dumpata kaikki mahdollinen teiden varsille.

Parasta Sisiliassa: barokkikaupungit ja paikallinen elämä

Parasta Sisiliassa on kaupunkien piazzoilla istuminen ja paikallisen elämän seuraaminen. Ai että miten nautimme illoista eläväisessä Notossa! Suosittelemmekin varaamaan kunnolla aikaa Sisilian kaakkoisosien barokkikaupungeille, Syrakusalle, Notolle, Ragusalle ja Modicalle. Nämä 1693 maanjäristyksen jälkeen mahtisukujen uudelleen rakentamat kaupungit ovat paitsi täynnä historiaa ja monumentaalisia rakennuksia, myös paikallista elämää. Usein valitettava tosiasia on se, että nähtävyyksiksi nousseet kaupungit muuttuvat suosion myötä turistien kansoittamiksi kulissikaupungeiksi, joista paikalliset pakenevat. Siksi olen vielä näin jälkikäteenkin ihastuneen yllättynyt, miten täynnä elämää nämä suositut kaupungit olivat. Varmasti turistikausien ulkopuolisella ajankohdalla oli vaikutusta ja paikalliset pappakerhot kokoontuivat vapaammin ilman kesäkauden hulinaa.

Jos illat Notossa jäivät mieleen, niin niin tekivät myös markkinat Ortigiassa Syrakusassa. Kiersimme markkinat kahteen otteeseen, sillä eksoottisten mausteiden loputon tarjonta ja paikalliset lähituotteet vaativat huolellista fiilistelyä. Ortigia on Syrakusan historiallisen keskustan sydän. Tämä muuhun kaupunkiin silloilla yhdistetty saari on täynnä historiallisia aukioita, kapeita kujia ja piilotettuja sisäpihoja. Lounaaksi kadun kulmassa syödyt jättikokoiset uppopaistetut risottopallot eli arancinit, välipalaksi markkinoilta ostetut pistaasipähkinät ja jälkiruuaksi auringon paisteessa nautitut granitat - tämän sisilialaisemmin ja nautinnollisemmin ei päivää Ortigiassa olisi voinut viettää.

Ilta-auringon maalaama Noto.

Istuskelimme San Nicolon katedraalin portailla Notossa useana iltana.

Noton kaduilla osa 1.

Noton kaduilla osa 2.

Iltahulinaa Notossa.

Kahvilla Caffe Siciliassa.

Ortigian markkinat olivat todellinen nähtävyys.

Markkinoiden kalatarjontaa.

Markkinatunnelmaa.

Nämä värit!

Mausteita ja pähkinöitä.

Myös jotain vihreää.

Ortigian katuja.

Ortigian aukiot osa 1.

Ortigian aukiot osa 2.

Ortigian aukiot osa 3.

Katon yksityiskohtia Syrakusan katedraalissa.

Rantaelämää Ortigiassa Syrakusassa.

Saapuminen Modicaan.

Modica on kuuluisa tummasta suklaastaan. Parasta käsityösuklaata saa kuuluisasta Antica Dolceria Bonajutosta.

Bonajutosta sai myös reissun parhaat (mini)cannolot.

Hotellivinkki Notoon

Aria Rooms and Terrace ihan Noton keskustassa. Kolme yötä tässä sympaattisessa pienessä putiikkihotellissa maksoi marraskuussa 325€ kahdelta hengeltä. Meillä oli isompi huone omalla terassilla. Omaa parkkipaikkaa hotellilla ei ole, mutta hotellin ulkopuolella voi parkkeerata ilmaiseksi kadun varteen. Marraskuussa parkkipaikkoja löytyi suht. hyvin, mutta kesällä tilanne on todennäköisesti toinen.

Aria Rooms and Terracen terassilta avautuu upeat näkymät Notoon.

Antiikin monumentteja Selinuntessa

Barokkikaupungeista siirryimme saaren lounaisosaan historialliseen kalastajakaupunkiin Sciaccaan. Sciacca ei ole erityisen suosittu turistikohde, vaan perinteinen työläiskaupunki, jossa uusi ja vanha sekoittuvat ja historialliset rakennukset ovat rappioromanttisesti rempallaan. Kaupungin sijainti on hyvä, jos haluaa vierailla saaren arkeologisissa pääkohteissa Selinunten arkeologisessä puistossa tai Valle dei Templissä.

Selinunte on yksi Euroopan suurimmista arkeologista puistoista. Alue on valtava, ja kannattaakin suosiolla maksaa muutama lisäeuro siitä, että pääsee hyppäämään monumenttien välillä liikennöiviin golfkärryihin. Selinuksen muinaisen kaupungin perustivat antiikin kreikkalaiset. Alueella on viiden temppelin rauniot ja museorakennuksessa pääsee tutustumaan tarkemmin Selinuksen historiaan ja alueella tehtyihin arkeologisiin löydöksiin. Vaikuttavaa!

Sciaccan satama.

Kaupungin kaduilla.

Portaat Sciaccan satamaan.

Ensinäkymät Selinunten arkeologiseen puistoon.

Parhaiten säilyneen temppeli E:n raunioilla.

Monumenttien väliset pitkä etäisyydet taittuvat sujuvasti kärryillä.

Puisto on todellakin valtava.

Temppeli C.

Myrsky lähestyy, aika lähteä Selinuntesta.

Hotellivinkki Sciaccaan

Regina Bianca - Camere, Suite & Spa ihan Sciaccan ydinkeskustassa. Upeasti remontoitu putiikkihotelli, jossa myös spa, jonka vieraat voivat varata erillismaksusta. Kaksi yötä maksoi marraskuussa kahdelta hengeltä 300€. Ei omaa parkkipaikkaa, mutta ihan lähellä on kohtuuhintainen valvottu kaupungin parkkipaikka. 

Regina Biancan ulkoterassi. Näkymät ei mitkään mahtavat, mutta laatat sitäkin kauniimmat.

No comments

Post a Comment