Chiavennan laaksossa Pohjois-Italiassa


Valtatie Comojärveltä suoraan pohjoiseen vie Chiavennan kaupunkiin ja sitä ympäröivään alppilaaksoon. Tämä alue jäi näkemättä kun pari vuotta aikaisemmin oleskelimme Comojärvellä ja viereisessä Valtellinan laaksossa. Tällä kertaa varasimme pari päivää Chiavennan alppimaisemille.

Chiavennan kaupunki

Chiavennan kaupunki on sopivan kokoinen. Siihen tutustuu helposti yhdessä päivässä, mutta kahvila- ja ravintolatarjontaa on tarvittaessa useammallekin päivälle. Kaupungin halki virtaa Mera-joki ja laakson erikoisuutena ovat niin kutsutut Crotti-ravintolat, jotka on osittain rakennettu vuorenseinämien sisälle. Alun perin luolia käytettiin raaka-aineiden säilömiseen, sillä niissä on tasaisen viileä lämpötila ympäri vuoden. Nyt useaan on rakennettu viini- ja juustotiloja, joiden yhteyteen on laajennettu modernimpia ravintoloja. 

Majapaikkamme perheen suosituksesta me nautimme illallista Crotto Ombrassa. Hinta-laatusuhdeltaan varsin hyvän tason ateria, kunnon mättövuoristoruokaa!

Paikallisten mukaan paras grottoravintola, Ombra.

Chiavennan kaupungin vanhaa osaa halkoo Mera-joki.

Chiavennan kaupunki.

Acquafraggian tuplavesiputous ja patikointi Savognon hylättyyn vuoristokylään

Yksi Chiavennan laakson vetonauloista on Acquafraggian vesiputoukset. Nämä upeat luonnon ihmeet lumosivat mm. Leonardo Da Vincin ja putouksia on useasti tituleerattu yhdeksi alppien kauneimmista. Putoukset näkyvät kauas laaksoa halkovalle maantielle, mutta niitä kannattaa ehdottomasti lähteä katselemaan paljon lähempää. Parkkipaikka on käytännössä putousten vieressä, joten niille on harvinaisen esteetön pääsy.

Jos on enemmän aikaa ja jaksamista, kannattaa patikoida putousten alkulähteille hylättyyn Savognon vuoristokylään. Vesiputouksien jyrkkiä rinteitä voi nousta kahdesta eri suunnasta: suoraan putouksien vieressä kulkevia metallirappusia ja polkua tai muinaista 2886 kiviportaan muulipolkua. Majapaikkamme perheen tytär teki meille harvinaisen selväksi, että paras vaihtoehto on kavuta ylös muinaista muulipolkua ja palata takaisin alas toista reittiä. Say no more! Tämän neuvon noudattaminen oli hyvä veto, sillä metalliportailla varustettu polku oli paikoittain niin jyrkkää, että ei olisi huvittanut kiivetä sitä ylös. Ylös siis kannattaa lähteä Sarlonesta, tarkemmin sanottuna Borgonuovo di Piurosta.  

Parkkeerasimme varhain aamulla automme täysin autiolle parkkipaikalle, kävimme katsomassa upeita vesiputouksia ja lähdimme kipuamaan loputtomilta tuntuvia loivia rappusia kohti Savognon hylättyä alppikylää. Pari tunnin tunnin porrastreenin jälkeen saavuimme hiukan aavemaiseen Savognoon. Meille oli kerrottu, että paikallinen rifugio on silti asuttu ja siellä tarjoillaan jopa lounasta. Pienen säädön jälkeen saimme nautittua kylmät oluet, mutta off-season aikaan keittiö ei pystynyt venymään tuon enempään. Onneksi mukana oli omiakin eväitä. 

Takaisin lähdimme uudempaa reittiä, joka kiemurtelee vesiputouksen eri tasojen viereltä alaspäin. Välillä virkistimme porrastreenistä uuvahtaneita jalkoja vesiputouksen jääkylmissä altaissa.
Karttakuva reitistä Savignon vuoristokylään.

Acquafraggian putoukset.

Ylös muulipolun 2886:tta kiviporrasta.

Saapuminen Savignon hylättyyn vuoristokylään.

Kylässä oli creepyä tunnelmaa.

Alas jyrkempää polkua ja useita metalliportaita.

Passo dello Spluga

Passo dello Spluga on vuoristotie Lepontisilla Alpeilla Italian ja Sveitsin välillä. Tie vie Chiavennasta Splugeniin Sveitsiin. Meillä sattui harvinaisen huonot säät kohdalle, mutta jos on paremmalla kelillä Chiavennassa autolla liikenteessä ja tykkää vuoristoteistä, niin Passo dello Spluga kannattaa käydä ajelemassa.

Sää ei suosinut, jossain taustalla piileksivät valtavat vuoret.

Lago di Montespluga ja Montesplugan kylä jossain taustalla.

Hermaun viinitilamajoitus

Majapaikaksi valikoitui natuviinejä tuottava Hermaun viinitilamajoitus Chiavennan kaupungin jyrkkien rinteiden yllä. Viiniä ja vuoristomaisemia, mikä sen parempaa! Tälle majapaikalle ehdoton suositus - boutiquehotellin intiimin ylelliseen tunnelmaan sekoittuu agriturismon perheyrityksen vieraanvaraisuus ja lämpö. Oma aurinkoterassi, hyvin hoidetut yhteiset tilat ja toimivan viinitilan antimet ovat lyömätön yhdistelmä, vielä kun kokonaisuuteen lisätään tilalla tuotetut lähituotteet aamiaisella ja tilauksesta myös illallisella. 

Tilalla tuotetaan kolmea eri viiniä täysin käsityönä ja luonnollisin menetelmin. Innostuimme etenkin oranssista viinistä, mutta Valtellinan laaksossa kasvaneista nebbiolo-rypäleistä tehty punkku ja kupliva spumante eksyivät myös mukaamme. Hermau ei lähetä viinejä Suomeen, mutta turvauduimme aiemmin hyväksi todettuun kikkaan: lähetimme viinilaatikon itsellemme kotiin Mailboxes-palvelun kautta. Mailboxes-pisteitä löytyy lähes kaikista isommista Italian kaupungeista.

Näkymä huoneesta omalle terassille.

Hotellihuoneet ovat kahdessa eri tasossa, tiluksilla saa vapaasti liikkua.

Illallinen vain tilauksesta, saimme ruokasalin omaan käyttöömme.

Kissakavereiden kanssa ihailemassa ilta-aurinkoa.

Chiavennan laakso Hermaun viinitilamajoituksesta kuvattuna.

Katso myös:


No comments

Post a Comment