Pohjois-Italian 2024 kesäreissun toisena kohteena oli Piemonte. Kuinka erilainen se alueena onkaan kuin Liguria! Olimme vuosia sitten roadtripillä Piemontessa Barolon ja Alban seuduilla. Nyt suuntasimme Alta Langan ja Astin seuduille. Tukikohtanamme oli Mombaruzzon kylä.
Spumantea ja grappaa
Tällä kertaa Piemonten kuuluisat punaviinit saivat jäädä, ja keskityimme Alta Langan spumanteen ja grappaan. Alta Langan viinialueella (Alessandrio, Cune ja Asti) on pitkä historia: siellä on aikoinaan valmistettu Italian ensimmäiset perinteisellä menetelmällä tehdyt kuohuviinit. Alueen yksi tunnetuimmista nähtävyyksistä ovat Canellin Unescon listoillekin päässeet maanalaiset viinikatedraalit. Käytännössä kyse on holvimaisista viinikellareista, jotka on kaivettu muutama vuosisata sitten kaupungin keskellä sijaitsevan kukkulan alle. Kävimme kierroksella ja maistelussa Boscan viinikatedraalissa, ja täytyy tunnustaa, että totesimme molemmat hieman yliarvostetuksi ja viinit korkeintaan keskinkertaisiksi. Bosca on supermoderni tuottaja ja selvästi panostaa enemmän muihin tuotteisiin kuin perinteisen metodin kuohuviin. Jos Alta Langan kuohuvat kiinnostavatkin, kannattaa painaa mieleen nimi Marcalberto ja tehdä mieluummin visiitti tämän pientuottajan tilalle.
Canellissa sijaitsee myös useita grappatislaamoita. Distilleria Bocchinoa voimme suositella lämpimästi, etenkin jos perinteisen kirkkaan grapan sijaan kiinnostavat tynnyrikypsytetyt, viskimäiset (ja kalliit) vuosikertagrapat. Grappa on viinin "jälkituote" ja se tislataan viinin puristusjäämistä. Grappa oli pitkään huonossa maineessa, koska sitä tuotettiin vuosikymmeniä määrä ja hinta laadun edellä. Bocchino on siitä harvinainen, että heti perustamisesta 1898 alkaen tislaamon tavoitteena on ollut keskittyä laadukkaaseen grappaan ja tislata sitä yksittäisen rypäleen jäämistä rypälesekoitusten sijaan. Kellareissa onkin aikamoisen vanhoja vuosikertoja tarjolla.
 |
Viiniostoksilla Neivessä.
|
 |
Kierroksella Bocchinon grappatislaamo. Harmi, ettei kellareiden tuoksua saanut pullotettua!
|
 |
Bocchinot maistelussa.
|
Mitä jäi Piemonten viidestä päivästä mieleen?
Piemontesta parhaiten mieleen jäi meidän asunnon parveke upeine näkymineen, sekä alueen erinomainen ruoka ja viini. Parvekkeella tuli nautittua sekä aamupalat että aperitivot, ja reissun parhaat ruuat nautittiin lähikylien ravintoloissa. Teimme paljon iltakävelyjä ja -ajeluja ympäri Mombaruzzoa ja tulipa yksi päivä hengailtua vain majapaikan uima-altaalla.
Oma elämyksensä oli myös Nizza Monferraton antiikkimarkkinat: sieltä olisi voinut ostaa vaikka mitä, jos olisi ollut omalla autolla liikenteessä! Torinoon teimme päiväretken, mutta ehdimme nähdä kaupungista vain pienen osan.
 |
Nizza Monferraton antiikkimarkkinat järjestetään joka kuukauden 3. sunnuntai. |
 |
Asuntomme Villa Pesce Mombaruzzossa. Hinta-laatusuhde todella hyvä! |
 |
Reissun parhaat ruuat (Del Belbo Da Bardone Andrea e Bardone Gioacchino). |
 |
Alban kaduilla. |
 |
Piemonten kukkuloita... |
 |
...ja viinitarhoja |
 |
Torinon kaduilla. |
 |
Sateinen päivä Torinossa. |
No comments
Post a Comment