Patikoimassa Madeiralla


Madeiralla riittää patikointipolkuja! Karkeasti ne voidaan jakaa kahteen kategoriaan: levadat ja veredat. Levadat ovat polkuja, jotka seuraavat vanhoja kastelukanavien varsia. Ne vievät usein syvälle vehreään metsään ja vaikeusasteet vaihtelevat. Vereda viittaa korkealla vuorilla kulkevaan patikointireittiin ja ne ovat usein haastavampia. 

Tässä meidän 4 poimintaa Madeiran patikointireiteistä.

Vereda do Areeiro (PR1)









Areeiron vaellus on epäilemättä saaren tunnetuin ja maisemiltaan upein reitti. Se tosin vaatii kulkijaltaan hyvää peruskuntoa, sillä n. 15km mittaisella edestakaisella reitillä noustaan ja lasketaan paljon portaita. Reitti lähtee Pico do Areeiron huipulta (1818m) ja vie Pico Ruivolle (1862m), josta kuljetaan takaisin samaan reittiä takaisin Areeirolle. Reitin voisi tehdä myös yksisuuntaisesti, jos järjestää kuljetuksen reitin loppuun. 

Matkalle kannattaa varata runsaasti vettä, aurinkorasvaa ja päähine - korkealla pilvien yläpuolella auringon paahteelta on vaikea löytää varjoa. Areeiron vaellus on epäilemättä yksi rankimmista, jonka olemme tehneet. Se kestää vesi-, ruoka- ja valokuvaustaukoineen 6-7 tuntia. Vaikka tämä loputtomalta porrastreeniltä tuntuva patikointi laittaa jalat hapoille, on se toki vaivansa arvoinen - maisemat ovat mykistyttävän upeat! Lähtö tai paluu Areeirolta kannattaa ajoittaa siten, että saa nauttia auringon noususta ja/tai laskusta. Areeiron huipulla oleva ravintola tosin sulkee suht. aikaisin, joten jos haluaa nauttia ansaitun kylmän oluen ja pizzan kaiken ponnistelun jälkeen, kannattaa suunnata matkaan heti aamulla.

Levada das 25 Fontes (PR6)




Yksi saaren tunnetuimpia levadoja (Levada das 25 Fontes) on saanut nimensä reitillä sijaitsevasta 25 lähteen muodostamasta altaasta Lagoa das 25 Fontesista. ER110-maantien varressa on parkkipaikka, joka on tämän reitin alkupiste. Parkkipaikalta itse asiassa kulkee päivän mittaan pieni shuttle-bussi, joka ajaa kävelijät n. 1-2km verran kivistä tietä lähemmäs metsää, mutta sen kävelee helposti itsekin, jos pätkän tylsyys ei haittaa. ”25 putouksen” suhteellisen helppokulkuinen reitti on n. 9km pitkä.

Ponta de São Laurenço (PR8)



Aivan saaren läntisellä niemimaalla sijaitseva n. 7km edestakainen kävelyreitti Ponta de São Laurenço on näyttävä osoitus Madeiran karusta, mutta kauniista Atlantin rantaviivasta. Molemmin puolin polkua valtameri muistuttaa jatkuvasti olemassaolostaan ja jyrkät kalliot voivat kauneudessaankin aiheuttaa huimasta. Tuulisella säällä tällä reitillä saa pidellä kiinni hatustaan. Reitin kesto on n. 2,5 h.

Levada do Rei (PR18)





São Jorgen laaksossa sijaitseva "kuninkaan levada" Levada do Rei vie n. 10km mittaiselle reitille vehreään ja UNESCO-suojeltuun metsistöön ja päättyy jokeen Ribeiro Bonitolle. Reitti on helppokulkuinen ja ainoa haastetta lisäävä kohta lienee vesiputouksen alta kulkeva reitti. Reitti on saanut kuninkaallisen nimensä koska sen antoi rakennuttaa Portugalin viimeinen kuningas Manuel II. Reitti alkaa kahvilalta joka on nimetty reitin mukaan: Quinta Levada do Rei. Mukava, vihreä ja rentouttava päiväpatikointi!

2 comments

  1. Tosi kivan näköisiä patikkareittejä. Ne olisivat ilman muuta itseäni eniten kiinnostavia juttuja Madeiralla. Areeiron vaellus on itse asiassa sellainen, jonka joskus haluaisin päästä kulkemaan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Areeiro on yksi parhaista reiteistä, jota itse on päässyt kulkemaan, iso suositus sille!

      Delete