Madeiran parhaat

Juuri ennen kuin maailma seisahtui pandemian takia, ehdimme käydä Madeiralla. Vierailimme saarella 2020 tammikuussa ja itse asiassa muistan paluulentoa odotellessamme lukeneeni ensimmäiset uutiset Kiinassa leviävästä flunssasta. Kuinka paljon sen jälkeen onkaan tapahtunut (ja toisaalta kuinka vähän).

Azoreiden jälkeen olemme välillä tutkineet muita Atlantin saarikohteita, mutta veri on aina vetänyt Euroopan vuorille. Koska tammikuussa Alpeilla ja Dolomiiteilla ei voi kuitenkaan oikein muuta tehdä kuin lasketella, tuntui Madeira hyvältä idealta. Ja niin se olikin, ihan loistava kohde auringosta, leudosta ilmastosta ja päiväpatikoinnista pitäville matkaajille! Ymmärrän täysin, miksi moni suomalainen vannoo Madeiran nimeen ja palaa saarelle aina uudelleen. 
 
Tähän postaukseen keräsin Madeiran kohokohtia, eli niitä kohteita/aktiviteetteja/paikkoja, jotka meillä jäivät parhaiten mieleen. Järjestys on täysin sattumanvarainen, eikä siitä kannata vetää johtopäätöksiä. 

Madeiran parhaat palat

Pikkukylät ja etenkin Ponta do Sol

Ponta do Sol

Madeiralla on lukemattomia sympaattisia pikkukyliä, joissa kannattaa piipahtaa. Kuvassa yksi meidän suosikki Ponta do Sol, joka on yksi saaren aurinkoisimpia paikkoja ja jossa on useampikin hyvä ravintola näin pieneksi kyläksi. 

Seixalin ranta

Seixalin ranta

Seixalin musta ranta saaren pohjoispuolella on huikea, katsokaa nyt tätä valoa! Mitään palveluja täällä ei oikeastaan ollut, ja ainakin tammikuussa ranta oli todella hiljainen.

Luonnonaltaat (etenkin Porto Monizin)

Porto Moniz

Piscinas Naturais de Porto Moniz



Madeiralla on useita luonnonaltaita, joissa voi käydä pulahtamassa. Meidän ehdoton suosikki on Porto Monizin Piscinas Naturais, jossa on autenttista vulkaanista tunnelmaa ja maisemia kerrakseen. Vesi on kylmää, mutta ah niin virkistävää.

Fanalin metsä

Fanalin laurisilva-metsää

Fanalin laurisilva-metsä saaren luoteisosissa on huikea luontokohde, varsinkin jos sattuu todistamaan metsää salaperäisen sumuisena. Näitä subtrooppisia muinaismetsiä löytyy Euroopasta Madeiran lisäksi ilmeisesti enää vain Azoreilta ja Kanariansaarilta, Fanal onkin oikeutetusti UNESCOn maailmanperintö-listalla. Alueella kulkee useita patikointireittejä, mutta meillä ne harmillisesti jäivät väliin rankkasateiden takia.

Road trippailu

Ajelemassa jossain Ecumeadan suunnalla


Madeira on sen verran pieni, että autolla road trippailee ristiin rastiin helposti ja hienoja maisemareittejä löytyy joka puolelta. Ja koska Madeiralla sää voi vaihdella ympäri saaren rajustikin, paistaa jossain päin saarta lähes aina aurinko ja suunnan voi valita sen mukaan. Kannattaa tosin huomioida, että tiet ovat paikoin hyvin jyrkkiä ja kapeita. Itse en Madeiralla haluaisi kuskina toimia, onneksi M hoiti ajamisen taas varmalla otteella. 

Auringonlasku Pico do Areeirolla




Yksi Madeiran reissun mieleenpainuvimpia kokemuksia oli auringonlasku Pico do Areeirolla. Muistan ajatelleeni, että tältä tuntuu olla maailman äärellä, siellä missä meri ja taivas kohtaavat. 

Seuraavana aamuna palasimme tänne patikoimaan Verada do Areeiron, kuuluisan vuoristoreitin, joka on käytännössä kuuden tunnin porrastreeni käsittämättömän mahtavissa vuoristomaisemissa.

Balcões Viewpoint

Balcoes Viewpoint

Balcõesin näköalapaikalla Ribeiro Friossa kannattaa käydä, näköalapaikalta avautuu Funchalin ja Faialin välissä sijaitseva Ribeiro Frion luonnonpuisto kaikessa kauneudessaan. Kävelyreitti näköalapaikalle on itse asiassa n. 1 km pituinen minilevada.

Madeiraviiniin tutustuminen

Blandy's Madeira wine tasting

Viininystävänä olisi suorastaan rikollista olla tutustumatta Madeiran kuuluisimpaan viinituotteeseen, madeiraviiniin. Madeiraviini on väkevä viini, joka valmistetaan pysäyttämällä käymisvaihe brandyä lisäämällä. Tämän jälkeen viini vielä lämpökäsitellään (vaihe, joka aikoinaan hoitui laivojen ruumassa merimatkan aikana). 

Me kävimme viinitilakierroksella Blandysin viinitalossa. Blandy's on perustettu vuonna 1811 ja se on Madeiran alkuperäisistä tuottajista ainoa edelleen täysin perheomistuksessa oleva. Opastettu vierailu oli kiinnostava kokemus, vaikka viini itsessään ei kuulu omiin suosikkeihin.

Levada-vaellukset

Levada do Rei

Pitkin Madeiraa risteilee yli 2000 kilometriä vettä kuljettavia kanavia eli levadoja. Levadojen vieressä olevat polut, jotka on alun perin tehty helpottamaan kanavien rakentamista ja korjausta, ovat nykyään turistien suosimia vaellusreittejä. 

Levadoissa on mistä valita, reittejä taitaa olla yhteensä parisen sataa. Itse annan levadakävelyille lämpimän suosituksen ihan jo siitä syystä, että eksyminen on käytännössä mahdotonta ja janoon ei ainakaan kuole!

2 comments

  1. Tämän perusteella Madeira vaikuttaa varsin kiinnostavalta matkakohteelta, me ei olla siellä vielä käyty. Luonto yleisesti on suurin kiinnostuksenkohteemme, ja siitä johtuen Madeira voisikin olla mainio kohde.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kuulostaa siltä, että Madeira sopisi teille hyvin :)

      Delete