Mallorcan kohokohdat

Lokakuu on hyvä ajankohta vierailla Mallorcalla. Ravintolat ja hotellit ovat vielä auki, aurinko ei paahda turhan kuumasti ja keskikesää matalampi valo päästää saaren maisemat oikeuksiinsa. 

Emme käyneet saaren pääkaupungissa Palmassa lainkaan, vaan keskityimme kiertämään saaren muita osia. Tässä tärpit parhaista nähtävyyksistä ja reissumme kohokohdista.

Coll dels Reis - kaunein vuoristotie

Saaren kaunein (ja ilmeisesti myös vaarallisin) vuoristotie Coll dels Reis lähtee luoteesta Tramuntanan vuoristosta ja vie Sa Calobran kylään. Kyseessä on käytännössä vuoriston ylitys. Coll dels Reis on erityisesti pyöräilijöiden suosiossa, mutta autoilijoitakin se vaikuttaa houkuttavan vähintään yhtä paljon. Voin kuvitella, että vilkkaimpina aikoina tiellä on vaarallisen paljon liikennettä. Mutta ne maisemat ja värit! Tällä tiellä Mallorcan karu vuoristo ja ympäröivä meri pääsivät oikeuksiinsa.

Alaspäin kohti Sa Calobraa

Vauhdistakin voi saada hyviä kuvia

Coll dels Reis on pyöräilijöiden suosiossa

Torrent de Pareis (Sa Calobra)

Coll dels Reisin päätepisteessä on Sa Calobran pieni kylä. Pienen kävelymatkan päässä on kylän varsinainen nähtävyys, Torrent de Pareisin, joka on kuvauksellisuutensa vuoksi suosittu ranta. Kylään pääsee auton lisäksi veneellä Port de Sóllerista. 

Parasta Torrent de Pareisissa ei kuitenkaan ole kivisten järkäleiden välissä sijaitseva ranta, vaan sen ympäristö. Kannattaa kävellä laaksoon/kanjoniin syvemmälle nauttimaan rauhasta ja upeista näkymistä. Kanjonin perukoilta lähtee patikointireitti Torrent de Pareis Gorge Walk. Se on tasoltaan vaikea ja ainakin alun perusteella terävien kivilohkareiden päällä kiipeilyä, joten jätimme reitin suosiolla taitavampien kuljettavaksi.

Torrent de Pareisin ranta

Toiseen suuntaan rannasta avautuu kanjoni, jossa kannattaa käydä seikkailemassa


Cap de Formentor ja Mirador des Colomerin näköalapaikka

Mallorcan pohjoiskärki Cap de Formentor on vaikuttava näky. Nimen kärjessä on majakka, sinne vie 20 kilometriä pitkä vuoristotie. Jos mutkittelevaa ja ruuhkaisaa tietä ei jaksa lähteä ajelemaan, ovat näkymät Mirador de Colomerin näköalapaikalta nekin upeat. Kävimme täällä auringonlaskun aikaan, mutta voisin kuvitella, että auringonnousu on vieläkin parempi ajankohta.

Cap de Formentor

Mirador des Colomer on suosittu pysähdyspaikka

Kaunis ilta-aurinko ja vaikuttuneet matkaajat

Cala s'Almunia ja Es Calo des Moro

Cala s'Almunia on ranta, cala, saman nimisessä kylässä. Tässä on itse asiassa kaksi rantaa ihan lähekkäin: lyhyen kävelymatkan päässä on Cala s´Almuniaa vielä suositumpi ranta Es Calo des Moro

Ihan helppo kumpaakaan rantaa ei ole saavuttaa (kuten ei Mallorcan caloja yleensäkään). Maksullinen parkkipaikka sijaitsee uneliaan pikkukylän kupeessa, ja sieltä on vielä parin kilomerin kävelymatka rannoille. Cala s´Almuniaan vie vielä jyrkät portaat ja Calo des Moro vaatii pientä kiipeilyä, joten liikuntaesteisille nämä rannat eivät sovi.

Cala s´Almunia

Jos rantapoukama tuntuu liian vilkkaalta, voi uimaan pulahtaa vieressä sijaitsevalta kalastajapaikalta s´Almoniasta

Es Calo des Moro

Valldemossa - tunnelmallinen vuoristokylä

Tramuntanan vuoristossa sijaitsee useita sympaattisia ja tunnelmallisia pikkukyliä. Tunnetuin lienee Valldemossa, joka lokakuussakin vilisi turisteja. Muutaman tunnin pysähdys Valldemossa toimi oikein hyvin. Ravintolasuositus menee tapasravintola QuitaPenasille.

Valldemossan maisemia

Valldemossan kaduilla näkyi kekseliäitä kukka-asetelmia

Ravintola QuitaPenasin tapasherkkuja

Port de Sóller - lomafiilistä rantakaupungissa

Tramuntanan vuoriston luoteispuolella sijaitseva suosittu turistikaupunki Port de Sóller ei etukäteen herättänyt suuria odotuksia, mutta sehän paljastuikin mitä mukavimmaksi pieneksi lomakaupungiksi! Tykästyimme kaupunkiin niin kovasti, että palasimme viettämään sinne aikaa parinakin iltana. 

Auringonlaskua kannattaa kävellä ihailemaan Placa de Santa Catarinalle (merimuseon vieressä). Uimaan pääsee useasta kohdasta rantapromenadia, mitä käytimme hyväksemme useaan otteeseen. Port de Sóllerista löytyy runsaasti ravintoloita, gelaterioita ja kahviloita. Paikallistakin menoa pääsee seuraamaan kauempana rannasta. 

Port de Sóllerissa pääsee lomatunnelmaan

Port de Sóllerin rantapromedani auringonlaskun aikaa

Auringonlasku Placa de Santa Catarinan näköalapaikalla

Katso myös muut Baleaarien postaukset

No comments

Post a Comment