Päiväpatikointia Comojärvellä

Comojärveä ei ihan heti ajattele patikointiparatiisina, mutta sitä se on. Vaellusreittejä löytyy lähes rajattomasti, kun niitä alkaa etsiä, ja jos Comojärven maisevat alkavat kyllästyttää, on Luganojärvi ja Sveitsin raja ihan lähellä. Yksi hyvä vaihtoehto päiväohjelmaksi on patikointi Menaggio hutille (Rifugio C.A.I. Menaggio), josta avautuu upeat maisemat Comojärvelle. Halutessaan voi jatkaa Grona-vuoren huipulle asti.

Rifugio Menaggio on helpoin saavuttaa Breglian kylästä autolla. Ensimmäinen parkkipaikka on heti kirkon vieressä (bussit kulkevat tähän saakka), mutta tähän ei kannata autoa vielä jättää. Maksa muutaman euron parkkimaksu/tietulli ja jatka vielä ylemmäs seuraavalle parkkipaikalle. Ylemmälle parkkipaikalle vievä tie on käytännössä yksikaistaista metsätietä.

Ylemmältä parkkipaikalta on n. 1,5 tunnin patikointi Rifugio Menaggioon, reitti on suurimmaksi osaksi ylämäkeä. Rifugiolta avautuu jo hienot maisemat Comojärvelle, mutta kannattaa jatkaa vielä eteenpäin. Puolen tunnin kävelyn jälkeen reitti haarautuu, vasemman polun päästä löytyy upea näköalapaikka. Reitit Mount Gronalle lähtevät tästä, valittavana on ainakin kolme eri tasoista polkua, joista yksi on via ferrataa (=kiipeilyä). 

Seurailimme keskitason Mount Grona-reittiä jonkin aikaa, mutta täytyy tunnustaa, että itselleni polku meni aivan liian jyrkäksi ja pelottavaksi. Vuorilla on tiedettävä, koska oma kunto- ja taitotaso on tulee vastaan ja tässä se tuli. Ikävällä fiiliksellä ei ole mitään järkeä jatkaa, joten patikoimme suosiolla takaisin Rifugio Menaggioon lounaalle ja kylmälle oluelle. Ja nehän maistuivat! 

Lämmin suositus käynnille Rifugio Menaggiossa. Vaikka ei jatkaisi Rifugiota pidemmälle, ovat maisemat taatut. 

Reitin ensimmäinen osuus kulkee metsän siimeksessä.

Noin tunnin ylämäkikävelyn jälkeen avautuu ensimmäiset maisemat järvelle.

Rifugio Menaggion maisemat ovat vertaansa vailla!

Rifugiolta kannattaa jatkaa vielä eteenpäin.

Kohti näköalapaikkaa.

Comojärvi kaikessa kauneudessaan.

Näköalapaikan toisella puolella avautuu näkymä Luganojärvelle. 

Mount Gronan huipulle vie ainakin kolme eri reittiä.

Lähdimme yhdelle polulle, jyrkkä nousu kovassa tuulessa ei houkutellut.

Takaisin kohti taustalla näkyvää Rifugiota.

Kylmä olut oli paikallaan.

Lounas näissä maisemissa venähti pitkäksi.

No comments

Post a Comment