Grossglockner High Alpine Road, Itävalta

Jo Hallstattissa lähes koko Itävallan ylle liikkui valtava sadealue, joka ei näyttänyt hellittävän. Suunnitelmat siis uusiksi ja auto kohti tuttuja, turvallisia ja ennen kaikkea aurinkoisia Dolomiitteja. Matka sinne vei myös maailman yhdeksi kauneimmaksi ajomatkaksi hehkutetun Grossglocknerin alppiylityksen halki. 

Jopa 2500 metrin korkeudella käyvä 48 kilometriä pitkä Grossglockner kulkee Fusch-Ferleitenin ja Heiligenblutin välillä keski-Itävallassa. Serpentiinitie halkoo Carinthian valtavaa kansallispuistoa ja sen ympärillä kohoaa useampi 3000 metrin valkoinen vuorenhuippu. Grossglocknerin säätiedotukset tiesivät edeltävänä iltana kertoa, että korkeimmissa paikoissa alppitien lämpötila olisi miinusasteinen. Tämä tietenkin ehti hieman hämmentää kesärenkailla liikkuvia tasamaan tallaajia. Onneksi ei ollut mitään syytä huolestua: Grossglocknerin tielle pääsee vain 36€ tietullin maksettuaan, mikä myös tarkoittaa sitä, että tien kunnossapito on ensiluokkaista ja tie on auki vain silloin, kun olosuhteet ylityksen sallivat. 

Vuoristoteitä ollaan jonkin verran ajeltu ja elävästi on vielä mielessä esim. Skotlannin kauniit yksikaistaiset kauhutiet. Näihin kokemuksiin verrattuna Grossglocknerilla oli suorastaan nautinto ajella: levähdyspaikkoja riittää eikä tiellä runsaasti liikkuvia moottoripyöräilijöitä ja pyöräilijöita tarvitse erityisesti edes väistellä, koska leveyttä tiellä on niin kiitettävästi. Välillä mieleen hiipii jopa pieni pettymys, eikö täällä tarvitse pelätä henkensä edestä edes hetkittäin.












A post shared by Matias Toukonen (@mtoukonen) on

Osa tien varrella olevista pysähdyspaikoista on enemmänkin seikkailupuistoja kuin tavallisia levähdyspaikkoja. Ravintoloita, kahviloita, luontopolkuja, leikkikenttiä ja muita aktiviteetteja riittää. Sitten on onneksi ihan myös niitä tavallisia levähdyspaikkoja, joilla saa ihailla tyrmääviä maisemia  hetkittäin lähes yksin. 

Meille osui hyvä sää koko matkalle ja saimme mm. nauttia hyvän lounaan auringossa. Grossglocknerin alppiylitys oli must-listalla ennen reissua ja se ei pettänyt. Tiepätkähehkutukseen jopa hieman skeptisesti suhtautunut apukuski J:kin piti kokemusta huikeana.

Katso kaikki Keski-Euroopan roadtripin postaukset

Tsekki - Kylpyläkaupunki Karlovy Vary
Itävalta - Hallstatt ja Obertraun
Italia - Alpe di Siusi - E-pyöräilyä ja hotellihemmottelua Dolomiiteilla
Italia - Päiväpatikomassa Val Gardenan maisemissa (Seceda)
Itävalta - Paznaun-laakso Itävallassa - ulkoilijan unelmaseutu
Itävalta - Pakahduttava Zeinisjoch ja Zeinissee
Sveitsi - Päivä Lauterbrunnenissa ja Interlakenilla


14 comments

  1. Oi miten kaunista! On kyllä maisemat kohdillaan tuolla ajellessa. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. On kyllä! Ja korkeuserot vaihtelevat niin paljon, että riittää sekä vehreitä että lumisia maisemia

      Delete
  2. Wau! :O
    Tämä oli mulle aivan tuntematon tienpätkä, mutta voi jessus miten upeet maisemat. On tuolla kyllä hintaakin, mutta eiköhän sen maksa ihan mielellään!
    Kiva että mukana oli myös videota! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ilman muuta hintansa arvoinen! Täällä helposti viettää koko päivän, tien vieressä riittää hyviä parkkipaikkoja joilta voi suunnata esim. patikointiretkille ja lisäksi lounaspaikkojakin :)

      Delete
  3. Nuo Alppimaisemat ovat ihan huikeita! Sveitsisä on kanssa useita vuoristoteitä, joiden varrella on ollut ihan pakko pysähdellä, kun eteen on tullut toinentoistaan kauniimpia maisemia!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kyllä! Tällä reissulla pysähdyttin Lauterbrunnenin alueella ja sielläkin maisemat olivat mykistyttävät!

      Delete
  4. Upeat maisemat ja tuo pätkä olisi kiva joskus itsekin ajella. Kauniita kuvauspaikkoja, ja kyllä Alpit sykähdyttää aina - kesäisin jopa upeimmillaan!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Joo kesäisemmät maisemat ovat meidänkin mieleen - vihreät laaksot ja valkoiset vuorenhuiput on huippuyhdistelmä :)

      Delete
  5. Komeat maisemat ja hienot serpentiinit. Siinäpä tiivistetysti GrossGlocknerstrasse. Ollaan ajettu tuo pätkä muutamaan otteeseen. Varsinaisesti tuossa ei kyllä Alppeja ylitetä, mutta ymmärrän, että ajatus ylityksestä saattaa tulla toki ensimmäisenä mieleen, koska korkealla käydään :)

    Edelleen sydän sykkii myös muutaman ylimääräisen lyönnin Heiligenblutin ylisöpölle kylälle, joka on valittu Itävallan kauneimmaksi kyläksi viisi kertaa. Jos vain kukkaro antaa myöden, kannattaa siellä yöpyä.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aivan oikein joo, mutta koko Alppialuetta on tavallaan helpompi näin käsitellä ja totisesti kyllähän tälläkin ylityksellä korkealla käydään :)

      Delete
  6. Tuo on kyllä upea! Meillä oli talvella se haaveissa, mutta eihän se tietenkään ollut auki 😅 pitää mennä seuraavalla kerralla 😅

    ReplyDelete
    Replies
    1. Okay, eli ymmärtävät myös huonolla kelillä pitää tietä kiinni - ehkä hyvä niin vaikka talvirenkailla varmasti olisikin pärjännyt.. ensi kertaan!

      Delete
  7. Tuo Grossglocknerin maisemareitti on kyllä huikea, ihan mieleettömät maisemat! Näittekö muuten murmeleita? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kyllä, murmeleita vilisi joissakin paikoissa :) Osa kömpi ylös koloistaan moikkamaan - yllättävän suuria olentoja! :)

      Delete