Hallstatt ja Obertraun, Itävalta

Jos listataan maailman valokuvatuimpia näkymiä, niin yllä olevaa näkymää Hallstattin vuoristokylästä Itävällassa ei voi unohtaa. Maisemia piti toki päästä todistamaan omin silmin, joten Keski-Euroopan road tripin toinen pysäkki oli Hallstattin seutu ja Obertraunin kylä.


Hallstatt - teemapuisto vai oikea kylä?

Hallstatt itsessään on yllättävän pieni kylä, asukkaita on vain n. 750, mutta kylässä käy päivittäin varmaan kolminkertainen määrä turisteja ihailemassa upean vuoristojärvimaiseman kehystämiä puutaloja. Hallstatt on aikoinaan vaurastunut suolan ansiosta ja kylässä sijaitseekin maailman vanhin suolakaivos.

Hallstatt on sijainniltaan suojaisessa paikassa: ohi vievä tie kulkee läpi tunnelin ja ohi keskustan, joten maisemia pääsee todistamaan vain jos oikeasti pysähtyy kylässä (tai saapuu vesiteitse). Pysähtyminenkään ei onnistu ihan helposti, sillä vaikka heti kylän vieressä on kaksi isoa maksullista parkkialuetta, niin paikat ovat suurimman osan ajasta varattuja.

Aamuseitsemältä paikalla olimme me, muutama muu turisti ja neljä aasialaista hääseuruetta valokuvaajan kera. Kyllä, todistimme siis reilun tunnin aikana neljää eri häävalokuvaussessiota!

Me olimme varanneet majatalon viereisestä kylästä Obertraunista, jonne matka vei Hallstattin ohi. Kylä oli vielä myöhään iltapäivälläkin isojen turistibussien ympäröimä ja ihmismassat noteerattuamme totesimme, että paras aika tulla takaisin taitaa olla varhain seuraavana aamuna. Aamuseitsemältä Hallstattin kaduilla saikin kävellä rauhassa: paikalla olimme me, muutama muu turisti ja neljä aasialaista hääseuruetta valokuvaajan kera. Kyllä, todistimme siis reilun tunnin aikana neljää eri häävalokuvaussessiota! Omalla tavallaan unohtumatonta ja jatkossa en osaakaan ajatella Hallstattia ilman morsiamia.










Hallstatt on yksi niitä paikkoja, jonka katuja kävellessä ei voi olla ajattelematta massaturismin negatiivista vaikutusta ja heti perään tuntea syyllisyyttä siitä, että itsekin on samoja katuja kuluttamassa. Kylän suosituin paikka, se josta ihmiset käyvät kuuluisan maiseman ikuistamassa, on isojen varoituskylttien ympäröimä. Kylteissä ohjeistetaan turisteja käyttäytymään siten, että kylän oikeat asukkaat pystyvät elämään normaalia elämää. Tuntuu, että jotain on vialla, jos vierailijoille täytyy kädestä pitäen tavata, että kyseessä ei ole teemapuisto vaan paikka, jossa oikeasti eletään ja asutaan.

Hallstattin magiikka jäi meiltä tavoittamatta, ehkä juuri siksi, että emme pystyneet keskittymään itse kylään vaan suurin osa ajasta kului turismin vaikutuksien taivasteluun. Jälkeenpäin katselen näitä valokuvia ja mietin, että hitsi kun siellä olikin kaunista. Paikan päällä ei vaan osannut antautua tunnelmalle ja arvostaa sitä, mikä kylästä on alunperin tehnyt kuuluisan.


Obertraun - Hallstattin rauhallinen naapuri

Obertraun,  yöpaikkamme järven vastakkaisella puolella, tuntui heti paljon aidommalta itävaltalaiskylältä kun 10 minuutin päässä sijaitseva naapurinsa. Unisessa kylässä sijaitsee Gasthof eli perinteistä ruokaa ja olutta tarjoileva ravintola/tupa, kauempana "keskustasta" yksi vähän parempi ravintola sekä pieni kauppa. Luonto on niin lähellä, että tuntuu kuin kätensä ojentamalla osuisi heti vuoriin. Tällaisissa kylissä sitä on kuin kotonaan.

Obertraunin satama

Sateinen juhannus

Landhaus Lilly

Gasthaus Koppenrast

Gasthaus Koppenrast

Majoitus- ja ravintolavinkit Obertrauniin

  • Landhaus Lilly - rauhallinen ja sympaattinen pieni majatalo luonnon keskellä. Heti takapihalta lähtee luontopolku laakson metsiin.
  • Gasthaus Koppenrast - Juuri uudistettu viehättävä kylän "se hienompi ravintola", tarjoili reissun parhaita ruokakokemuksia 
  • Gasthof Hölwirt - Konstailematonta itävaltalaista kotiruokaa ja olutta tarjoileva paikallinen tupa, M söi reissun parhaan annoksensa täällä. Listalta löytyy myös kasvisvaihtoehtoja.

Hallstattin seutu osoittautui pienen turistishokin jälkeen positiiviseksi kokemukseksi. Pieneksi paikaksi seudulta löytyy paljon aktiviteetteja ja vaikka pilvisen sään takia esimerkiksi 5fingerin näkymät jäivät väliin, niin stoppimme täällä oli enemmän kuin onnistunut.

Katso kaikki Keski-Euroopan roadtripin postaukset

Tsekki - Kylpyläkaupunki Karlovy Vary
Itävalta - Grossglocker High Alpine Road
Italia - Alpe di Siusi - E-pyöräilyä ja hotellihemmottelua Dolomiiteilla
Italia - Päiväpatikomassa Val Gardenan maisemissa (Seceda)
Itävalta - Paznaun-laakso Itävallassa - ulkoilijan unelmaseutu
Itävalta - Pakahduttava Zeinisjoch ja Zeinissee
Sveitsi - Päivä Lauterbrunnenissa ja Interlakenilla


14 comments

  1. Kyllähän noita kuvia katsellessa ymmärtää, että ihmiset haluavat nähdä Hallstattin. Ihan sama kuin Cinque Terren kylienkin kanssa: ne ovat vaan niin naurettavan nättejä, että matkakuume nousee välittömästi! Turismin vaikutus ja ihmismassat kyllä sitä sitten laskee tehokkaasti :-( Obertraun näyttää ihan söpöltä myös, voisi olla enemmän makuuni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kyllä, satumaisen kauniitahan nämä seudut ovat. Samat fiilikset meillä Cinque Terrestä ja paikalliset valitettavasti vahvistivat asian: kylät eivät ole tehty tällaisia massoja varten. Cinque Terren kylät olivat parhaimmillaan pujehdusveneen kannelta meidän mielestä: upeat maisemat ilman ihmismassoja :)

      Delete
  2. On kyllä ihan käsittämättömän nätti paikka! Ei ihme, että kaikki haluavat nähdä tuon. Hienot kuvat saitte, kannatti herätä :) Me pyörähdettiin tosi pikaisesti Itävallassa ja vietettiin pari yötä Sveitsissä kesällä. Sillä suunnalla olisi viihtynyt pidempäänkin, Alpit ovat vaan <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hieno paikka - ilmeisesti niin upea että Kiinalaiset ovat rakentaneet kylästä kopion omaan maahansa. Hassu ajatus :) Alpit ovat kyllä upeat, tänne voi aina palata uudelleen ja löytää uusia laaksoja, kyliä ja vaelluksia.

      Delete
  3. Mun entinen poikaystävä vei mut tuonne syntymäpäivälahjana. Oli kyllä aivan ihastuttava paikka. Suolakaivos oli mielenkiintoinen, siellä oli ihan järjettömän pitkä liukumäki, joka testattiin. Silloin oli lokakuu, mutta aasialaisia turisteja oli silti, ei tosin tolkuttomasti. Morsiamia ei näkynyt, toisin kuin Santorinilla, missä mä olen niitä bongaillut.
    Hallstat on tosi pieni, mulla on lähes identtiset kuvat itselläni näihin sun kuviin nähden- :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hyvä synttärilahja! :) Kuvat kyllä ovat varmasti kaikilla kuten sanoit identtiset.

      Delete
  4. Kyllä on metkaa, kun kuvissa noin kauniilta näyttävä paikka ei tunnu livenä samalta. Kaiketi hieman sama asia kun me emme saaneet Venetsiasta tuntumaa mutta kuvissa jälkeenpäin katsottuna on todella hieno paikka!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kyllä kauneutta pystyi arvostaa paikankin päällä, mutta konteksti kaikkine turisteineen leimasi silti fiilistä :/ Jännä tosiaan, Venetsiasta meillä jäi sen surullisenkuuluisasta turistiruuhkasta huolimatta hyvä kuva. Olemme tosin joka kerta olleet paikalla elo-syyskuun taitteessa jolloin tilanne on hieman rauhallisempi.

      Delete
  5. Meinasin itsekin käydä kesän Itävallan reissulla Hallstatissa, mutta melko huonojen julkisten yhteyksien vuoksi se jäi näkemättä. Onhan tuo hemmetin kaunis paikka, lukuisista turisteistaan huolimatta.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ilman muuta näkemisen arvoinen paikka! Ehkä seuraavalla kerralla :)

      Delete
  6. Hallstat kyllä näyttää niin kauniilta - olen itse huokaillut paikan talvikuville, mutta harmillista kuulla, että turistin lieveilmiöt ovat yltäneet tännekin. Tai no minnepä ei...

    ReplyDelete
  7. Kiitos että kirjoitat myös noista turismin lieveilmiöistä. Järkyttävän kaunis tuo Hallstattin kylä on, mutta sinne pitäisi osata jotenkin suunnata sesongin ulkopuolella. Mutta jos/kun joku paikka pääsee aasialaisten suosioon, onko sen jälkeen sille paikalle enää mitään off seasonia edes olemassa? Oma kauhuskenaarioni on se, että olen jollain maisemapaikalla kuvaamassa, ja siihen pysähtyy bussilastillinen aasialaisia selfiekeppiensä kanssa ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hallstatt olisi hieno kyllä nähdä syysväreissa tai talvella, mutta taitaa vähän joka ajankohta olla tosiaan high seasonia 🤔. Onneksi sentään aamulla/ illalla jos on liikkeellä, niin välttää pahimmat ruuhkat

      Delete