Kylpyläkaupunki Karlovy Vary

Keski-Euroopan road tripin ensimmäinen virallinen pysähdys oli Tšekeissä Karlovy Varyssa eli Karlstadissa. Stopiksi tämä kuuluisa vanha kylpyläkaupunki valikoitui osittain sattumalta: katsottiin kartasta mikä on järkevän päiväajomatkan päässä Schwerinistä ja Karlovy Vary sopi siihen vaatimukseen.

Karlovy Vary on yksi Euroopan kuuluisimpia kylpyläkaupunkeja Budapestin ohella. Kaupungin parantavat mineraalivedet ovat houkutelleet ihmisiä jo 1300-luvulta saakka ja kulta-aikanaan 1700-ja 1800-luvuilla kaupunki oli etenkin eurooppalaisen aristokratian suosiossa - päivällä virtasi mineraalivesi ja illalla konjakki. Karlovy Varyn kylpylät ovat edelleen tänäkin päivänä lääketieteellistä hoitoa hakevien kohteena, mitään spa-tunnelmaa kylpylöistä ei kannata hakea ja harva tavallinen turisti niihin eksyykään. Kaupungin "juttu" on lämpimien mineraalivesien lipittely nokallisella posliinikupilla suoraan lähteistä, mitä ei tullut itse testattua, mutta ainakin muutama paikallinen mummo näytti tätä harrastavan.

Ehdimme viettää kaupungissa vain yhden illan ja aamun. Kävelimme ympäri kaupunkia, söimme Grandhotel Puppissa (joka sattuu muuten olla myös James Bond - Casino Royalen kuvauspaikka) ja kävimme ihailemassa läheisessä Diana-näköalatornissa kaupungin maisemia. Näköalatorniin lähtee köysirata heti Grandhotel Puppin kulmalta ja etäisyydet muutenkin ovat kaupungissa lyhyet, joten lyhyessäkin ajassa ehtii kiertää paikkoja.

Diana-näkötornilta avautuvat maisemat

Karlovy Varyn talot

Granhotel Pupp

Teplá-joki

T.G. Masaryka

Sadová-katu

Sadová kolonáda - Park Colonnade

Sadová kolonáda - Park Colonnade

Sympaattinen kaupunki hurmasi varsinkin arkkitehtuurillaan ja Belle Époquen hengellään. Vähän jäi harmittamaan, että aikaa kaupungissa jäi niin lyhyeksi, varsinkin siinä vaiheessa kun selvisi, että Karlovy Varyssa vuosittain järjestettävät kansainväliset elokuvafestivaalit olisivat olleet heti seuraavalla viikolla. Jos kaupunki oli aikoinaan Euroopan aristokratian ja taitelijoiden hummailu- ja kohtauspaikka, niin tuntuu se vetävän näyttelijöitä ja julkkiksia puoleensa edelleen.


Hotellivinkki



10 comments

  1. Kävin tuolla vuosia sitten, mentiin bussilla Prahasta ihan vaan katsomaan vanhaa, perinteikästä kylpyläkaupunkia. Ostettiin myös nokkamukit ja testattiin sitä terveellistä mineraalivettä joka oli kyllä aika tujua. Mentiin sitten junalla myös toiseen kylpyläkaupunkiin, Marianske Latzneen. Ne ovat aikoinaan olleet paremman väen kesänviettokohteita.

    ReplyDelete
  2. Jäimme myös siihen käsitykseen, että vesi on aika spesiaalin makuista kaikkine mineraaleineen, ei vissiin mitään varsinaista herkkua :) Tuo toinen kylpyläkaupunki ei ole itselle olleenkaan tuttu, kylpyläkaupunkeja löytyy yllättävän paljon Tsekeistä.

    ReplyDelete
  3. Kaupungissa näyttää kuviesi perusteella olevan todella sellaista vanhan ja loisteliaan kylpyläkaupungin tuntua. Pitääpä käydä tuollakin joskus, vaikka samalla kun käyn ystäväni luona Prahassa. Tarkistin, että on kolmisen tuntia bussilla. Ei kuulosta pahalta.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Karlovy Varyssa todellakin on vanhan maailman tunnelmaa ja loisteliaita taloja! Praha on yllättävän lähellä, tulisi ainakin itselle kiusaus yhdistää mahdolliseen Prahan reissuun Karlovy Vary :)

      Delete
  4. Ihanan näköinen paikka! Haluaisin kyllä testata myös kaupungin kylpylät, vaikka itseeni se perinteinen spa-meininki vetoaa ehkä vähän vesien lipittelyä enemmän - mutta mummoni käy vuosittain Venäjällä juuri tämänkaltaisessa kylpyläkaupungissa ja sanoo että se toimii hyvin. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kyllä nuo kylpylät olisivat varmasti elämys, jos ei muuten niin just siksi, että eivät ole perinteistä spa-meininkiä 🙂

      Delete
  5. Käytiin pari vuotta sitten tuolla. Kiva paikka, mutta onnettomasti oli silloin koko kaupunki ihan tukossa eri tilaisuuksista. Ihan kamalasti ihmisiä kaduilla ja tietenkin kaikki parkkipaikat varattu. Oli likellä, että oltaiisiin jo käännytty pois, mutta sitten löytyi kolo mihin auton sai mahtumaan.

    Paikalla oli joku huippuautojen esittelykierros ja silloin uusi BMW:n sähköauto (tai no hybridi se kai oikeasti on), oli vahvasti esillä. Itsekin kävin sellaisessa istumassa ja hiplaamassa. Koeajolle en tosin kehdannut sitä pyytää ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oho, teillä osunut mielenkiintoinen tapahtuma eteen:) Ilmeisesti kaupungissa on varsinkin kesällä paljon häppeninkiä, meidän ollessa oli pyöräkisat, jotka tukkivat tiet yhdeksi illaksi

      Delete
  6. Wow miten upeita rakennuksia ja viehättävän yksityiskohtia. Karlovy Vary on nimenä tullut joskus jossain vastaan mutta en ole osannut yhdistää siihen mitään näin hienoa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kaupunki yllätti meidätkin positiivisesti, en ole hetkeen innostunut arkkitehtuurista näin paljoa :)

      Delete