Alpe di Siusi - E-pyöräilyä ja hotellihemmottelua Dolomiiteilla

Dolomites, we are back! Sateinen Itävalta ja Hallstatt jäivät taakse kun Keski-Euroopan road trippimme jatkui kohti Pohjois-Italian Alppeja eli Dolomiitteja. Viimekesäinen reissu tähän UNESCON maailmanperintökohteeseen teki meihin suuren vaikutuksen ja odotukset olivat korkealla nytkin. Perillä Alpe di Siusin laaksossa odotti sininen taivas, 25 asteen lämpö ja ikonisen terävät vuodenhuiput.

Sähköpyöräilyä Alpe di Siusilla

Kuvankaunis alppilaakso Alpe di Siusi/Seiser Alm on Euroopan suurin vuoriston ylätasanko ja alue on - kuten monet vastaavat seudun laaksot - ulkoilijoiden suosiossa ympäri vuoden. Talvikaudella paikan täyttävät laskettelijat ja hiihtäjät ja kesäkaudella patikointiharrastajat ja pyöräilijät.

Helpoiten Alpe di Siusin ylätasangolle pääsee jollakin alueen hiihtohisseistä, jotka kulkevat ylös ympäröivistä kylistä kuten Castelrotto, Siusi tai Fiè allo Sciliar. Meno-paluu Siusin kylästä maksoi 17€ / henkilö ja vei parintuhannen metrin korkeuteen. Ylhäältä on kätevä lähteä seikkailemaan laakson useilla eri poluilla.


Meidän oli tarkoitus pitää lepopäivä ja rentoutua hotellimme saunaosastolla, mutta rauhoittumismoodi kesti varmaan tunnin ennen kuin menojalkaa alkoi vipattaa niin rajusti, että Siusille tuli äkkilähtö. Iltapäivä meinasi pitkän ajopäivän jälkeen jäädä lyhyeksi, joten vuokrasimme e-pyörät muutamaksi tunniksi nopeaa liikkumista varten ja pääsimme näin kiertämään laaksoa tehokkaasti, upeista näkymistä nauttien. 

Sähköpyöräily on Alpe di Siusilla noussut lyhyessä ajassa hyvin suosituksi aktiviteetiksi, mikä vaikutti jakavan mielipiteitä. Aistittavissa oli suoranaista tieraivoa, sillä e-pyörien nopeus nousee ihan huomaamatta hurjaksi enkä ihmettele jos patikoijat ovat vaarassa jäädä alle, mikäli tie-etikettiä ei noudateta. Kartanluku sähköpyörillä oli haastavaa, sillä matka eteni niin nopeasti, että etäisyyksiä oli vaikea hahmottaa. Syytän nopeutta myös siitä, että kaikki meidän valokuvat ovat yhdestä ainoasta paikasta ja kamera jäi reppuun.

Alpe di Siusin alue on niin valtava, että päivässä ei millään ehdi joka kolkkaa nähdä. Laaksossa voisi helposti viettää useamman päivän, mutta Dolomiittien ohjelman must-kohteeksi olimme ennakkoon merkinneet toisen kuuluisan laakson Val Gardenan, jossa vierähtikin kokonainen päivä.

Hemmottelua Hotel Valentinerhofissa

Dolomiiteille olimme varanneet sen reissun ökyhotellin hieman paremman asumisen Hotel Valentinerhofissa. Viime vuoden mieleenpainuva kokemus  La Casies -vuoristohotellissa sai meidät panostamaan vähän ekstraa alueella myös tällä kertaa, eikä tarvinnut pettyä. 



Valentinerhofin neljän tähden hotelli sijaitsee lähes Alpe di Siusin ytimessä. Hotellin ulkopuolelta lähtee paikallisbussi Siusin kylään (paikallisliikenne sisältyy hotellin hintaan), mistä on helppo aloittaa päivän seikkailut. Hotellin huoneista, terasseilta ja spa-osastolta on mykistävät näkymät laaksoon ja spa-osasto uima-altaineen ja saunoineen on todellista luksusta päiväpatikoinnin jälkeen.

Tirolilaiseen tapaan hotelli on puolihoidolla. Aamupalalla, iltapäivän afternoon tealla ja illan useamman ruokalajin illallisella pärjää enemmän kuin hyvin koko päivän. Myöskään palvelussa ei ollut moitittavaa ja Valentinerhoffille lähtee meiltä täydet pisteet.

Katso kaikki Keski-Euroopan roadtripin postaukset

Tsekki - Kylpyläkaupunki Karlovy Vary
Itävalta - Hallstatt ja Obertraun
Itävalta - Grossglocker High Alpine Road
Italia - Alpe di Siusi - E-pyöräilyä ja hotellihemmottelua Dolomiiteilla
Italia - Päiväpatikomassa Val Gardenan maisemissa (Seceda)
Itävalta - Paznaun-laakso Itävallassa - ulkoilijan unelmaseutu
Itävalta - Pakahduttava Zeinisjoch ja Zeinissee
Sveitsi - Päivä Lauterbrunnenissa ja Interlakenilla


4 comments

  1. Itse en ole sähköpyöräilystä innostunut, mutta mieheni ja poikani ovat. Vanhemmalla pojalla ja miehelläni on Suomessakin sähköpyörä käytössä. Aina kun mahdollista, mies vuokraa pyörän reissussa. Kävipä hän tässä kuukausi sitten Saksan Baijerissa myös viettämässä "pyöräilyviikon".

    ReplyDelete
  2. Olin myös itse vähän skeptinen sähköpyöräilyä kohtaan. Vähän turhan vauhdikasta itselleni, mutta kokeilemisen arvoista ja ainakin maiset vaihtuu vauhdilla :)

    ReplyDelete
  3. Vautsi, toi Valentinerhofin hotelli - varmasti kelpasi noissa maisemissa köllötellä! :D Mä voisin hyvinkin innostua sähköpyöräilystä, kun siinä saisi sen vapauden liikkua itsenäisesti (ilman autoa) pitkiä matkoja, mutta ei kuitenkaan lähtisi kaikki mehut kuten ihan tavallisessa pitkän matkan pyöräilyssä. En ole varmaan koskaan edes kokeillut sähköpyörää. Onkohan sen jälkeen tavallinen pyöräily ihan järkyttävän raskasta puuhaa? :D

    Mutta joo, Dolomiitit on ihan älyttömän kaunis paikka - yksi kauneimmista paikoista, joissa olen koskaan käynyt. Me oltiin kesän alussa Euroopan roadtripilla pari päivää Dolomiiteilla ja hirveä hinku jäi palata sinne.

    http://www.rantapallo.fi/fridaingrid

    ReplyDelete
  4. Kieltämättä tuntui kävelykin oudolta sähköpyöräilyn jälkeen, ihan kuin kaikki olisi yhtäkkiä hidastettua 😁. Mut kannattaa kokeilla, tosin alamäet oli itselle vähän liiankin jännittäviä ja jarrut oli koko ajan pohjassa.

    ReplyDelete