Päiväpatikoimassa Val Gardenan maisemissa


Surrealistisen kaunista. Muulla sanoin emme osaa kuvailla Secedan dramaattisia maisemia, joissa vihreän nurmen peittämät terävät kielekkeet kohoavat korkealle taivaisiin.  Secedan huiput Dolomiiteilla olivat yksi Keski-Euroopan roadtrippimme ykköskohde, sillä viime kesän Italian kierroksella emme tänne ehtineet.


Miten Val Gardenaan ja Secedalle pääsee?

Seceda sijaitsee Dolomiiteilla Val Gardenan laaksossa. Laakson huipulle pääsee ottamalla kaapelihissin Ortisei Sankt Ulrichin kylästä. Oikeastaan kyseessä on kaksi erillistä kaapelihissiä, sillä Ortiseistä kuljetaan ensin Furnesiin, josta jatketaan 2450m korkeuteen Secedaan toisella hissillä. Lippu maksaa 30€ / henkilö.

Vaihtoehtoinen reitti on ottaa Dorivesin kylästä Col Raiserin hissi laakson alaosiin ja patikoida sieltä ylös Secedan huipuille. Moni ottaa hissin myös pelkästään Secedan huipulle ja patikoi sieltä alas laaksoon välttääkseen nousun uudestaan huipulle. Tämä tosin vaatii sen, että ei ole liikkeellä omalla autolla, vaan liikkuu julkisilla.

Secedan huiput

Me otimme kaapelihissit ylös Secedalle varhain aamulla, jolloin paikalla ei vielä ollut kuin kourallinen ulkoilijoita ja muutama vihainen murmeli. Ikoninen näkymä avautui silmien edessä heti kaapelihissipysäkiltä ulos astuessa. Aamu oli kirpeä ja pilvet ympäröivät vielä osittain vuorenhuippuja, mikä vain paransi näkymiä. Aamupäivän aikana pilvipeite alkoi repeillä ja päivällä jyrkillä patikointipoluilla tuli ajoittain hyvinkin kuuma.

Mikäli päivän jälkeen aikoo suunnata ylös takaisin Secedan huipulle, niin kannattaa säästellä voimia. Kuin varkain patikointipolut vievät sinut syvälle laaksoon ja vaikka Seceda näyttää kartalla olevan lähellä, niin paluumatka on jatkuvaa ylämäkeä. Lämpenevässä Dolomiittien iltapäivässä ja auringon paahteessa tämä tuntuu jo hyväkuntoistenkin jaloissa. Maisemat ovat kuitenkin ympäri laakson niin huikeita, että huilaustaukoja tulee ihan pakostakin pysähtyessä ihailemaan ympäristöä.

Val Gardena - Rifugioiden laakso

Val Gardenan laakso avautuu koko komeudessaan Secedan huipulta ja sieltä on helppo lähteä kiertelemään laakson kymmeniä patikointipolkuja. Jokainen polku on numeroitu ja niitä seuraamalla voi myös ottaa suunnaksi jonkin alueen lukuisista Rifugioista eli vuoristomökeistä, jotka tarjoilevat lounasta ja juomaa. Harvoin kylmä birra maistuu niin hyvältä kuin kilometrien nousujohteisen patikoinnin jälkeen!

Meidän reittimme kulki kaapelihissiltä Secedan huipuille ja sieltä Pieralongia Hütille reitti 2B:tä seuraillen. Pysähdyimme Regensburgerhüttessa/Rifugio Firenzessä, joka oli jo aika alhaalla laaksossa ja sieltä takaisin ylös Trojer Hüttelle.





Seceda oli eittämättä yksi Keski-Euroopan reissumme kohokohtia. Jos olet kiinnostut Dolomiiteista ja Secedasta, niin katso myös nämä:

Lisää luettavaa Secedasta


Katso myös muut Dolomiittien postauksemme

22 comments

  1. Aivan uskomattomat maisemat tuolla! Pilvet näyttää upeilta, kannatti siis olla liikkeellä aamulla. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ilman muuta! :) Aamuvarhainen liikkuminen vaikuttaa olevan paras tapa lähestyä lähes kaikkia näitä luonnon ihmeitä.

      Delete
  2. Upeissa maisemissa olette olleet. Itsekin olen haaveillut Dolomiiteistä useamman vuoden. Olisiko aika ensi kesänä. Nyt vaan on pohdittava, minne sinne kannattaa mennä. Val de Funesia olen katsellut mutta nuo teidän käymänne paikat alkoivat kiinnostamaan. Pitää tutkia tarkemmin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dolomiitit ovat siitä hyvät, että joka nurkan takaa löytyy upea laakso jossa seikkailla joten tuskin Val de Funes on huono vaihtoehto sekään :)

      Delete
  3. Wau, mitkä maisemat. Kyllä tuolla kelpaa vaellella :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kyllä. Takaisin täytynee taas päästä mahd. pian :)

      Delete
  4. Epätodellisen hienoja maisemia ja kuvia! Minulla ei ole kokemusta Dolomiiteista kuin talvella, mutta näitä kuvia katsoessa saan kyllä vakuutettua itseni, että Dolomiiteille kannattaisi ehdottomasti mennä myös kesällä. Vaikka on siellä upeaa talvellakin :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Varmasti on! Kesäisinkin näkee kuinka alueet ovat tehty juuri talviurheilulle ja kaikki palvelut tätä varten varmasti pelaa. Emme ole kovin ahkeria talviurheilijoita mutta takuulla Dolomiiteilla on talvisin erilainen charmi.

      Delete
  5. Oi miten huikeita maisemia! Ja ihan positiivinen asia että maisemia pääsee ihailemaan ilman pitkiä vaelluksiakin! Dolomiitit on ollut mielessä jo jonkin aikaa, mutta ihan ehkä lähivuosina ei vielä suunnitelmissa.
    - Sofia / Project Forever

    ReplyDelete
  6. Tuntuu että kaikki ovat olleet tänä vuonna Dolomiiteilla, niin monta kirjoitusta olen niistä lyhyen ajan sisään lukenut. Kovin monta kuvaa ei tarvinnut nähdä kun tiesin että pakkohan tuonne on itsekin päästä.
    Kiinnostaa olitteko matkassa miten? Pääsekö tuonne julkisilla vai pitääkö olla auto vuokralla?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Moi! Joo tuntuu että yhä useampi suuntaa näihin maisemiin - ja syystä :) Me olemme molemmilla kerroilla liikkunut omalla kulkuneuvolla mikä kyllä aina helpottaa kaikkea todella paljon. Julkiset kuitenkin kiertelevät kaikesta päätellen tehokkaasti joten pitäisi onnistua niinkin. Esim. tänne Secedan huipulle olisi hyvin päässyt majapaikasta bussiyhteyksen kautta suoraan hiihtohisseille.

      Delete
  7. Nuo maisemat ei kyllä unohdu ikinä, niin valtavan upeaa on Dolomiiteillä. Itse olin siellä patikoimassa 2015 kesällä ja aina mieli halajaa takaisin, etenkin kun eteen tulee tälläisiä juttuja ja kuvia!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dolomiiteilla näyttää olevan se vaikutus :)

      Delete
  8. Moi ja kiitos! Hienoja kuvia, olipa kiva lueskella dolomiiteista kesäaikaan - itsellä tullut käytyä kevättalvella laskuhommissa. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitti kommentista! Varmasti laskettelijallekin paratiisi :)

      Delete
  9. Aaaaaah! Tää paikka on niin <3<3<3 ja paikka meidänkin reissulistalla heti, kun Dolomiiteille suuntaamme. Hienot kuvat, ja toki noin upean vehreästä ja jylhästä paikasta on niitä helpompi räpsiäkin kuin harmaasta tasamaasta ;)

    ReplyDelete
  10. Ihan mielettömät maisemat! Upeita kuvia olette ottaneet! Dolomiitit ovat vielä tutkimatta, mutta ehdottomasti mieli halajaa sinne, sen verran paljon fanitetaan vuoristomaisemia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos, Dolomiiteilla on vaikea epäonnistua kuvissa ☺️ Ja ehdottomasti kannattaa lähteä noihin maisemiin jos veri vetää vuorille!

      Delete
  11. Voi mahdoton, miten kaunista! En ole Dolomiiteilla ollut, mutta muutaman kerran lentänyt yli. Muistan kerran lentäjän innostuneen kehumaan, miten pitää Dolomiitteja paljon Alppeja kauniimpina - siis ainakin yläilmoista käsin.

    ReplyDelete