Meidät Friuli-Venezia Giulia yllätti monipuolisuudellaan. Alueelta löytyy viehättäviä historiallisia kaupunkeja ja kyliä, viinitarhoja ja maataloutta, ruokakulttuuria, merenrantaa, vuoria ja patikointipolkuja. Ja koska Friuli-Venezia Giulia on matkailun näkökulmasta Pohjois-Italian alueista vähiten tunnettu, näkyy tämä turistien määrässä (nähtiin muita turisteja todella vähän) ja asukkaiden kielitaidossa (vähäiset italian taidot tulivat tarpeeseen). Tietynlainen aitous ja paikallinen meno siis näkyy ja tuntuu Friulissa vahvasti.
Seuraavaksi muutama nosto Friuli-Venezia Giulian monipuolisesta annista sekä kaksi majoitusvinkkiä, joissa pääsee nauttimaan alueen rikkaasta historiasta.
Muutama vinkki Friuli-Venezia Giuliaan
Cividale del Friulin kaunis kaupunki ja paholaisen silta |
Venzonen historiallinen kylä |
Paikallinen herkku prosciutto di San Daniele |
Ruokakulttuurissa sekoittuu vuoristoseutujen anti ja välimerelliset vaikutteet |
Gelato kuului ruokavalioon joka päivä |
Alueen kauneimmaksi tituleerattu tie oli kiinni vielä kesäkuussa |
Barcis-järvi aamuauringossa |
Maisemat Friuli-Venezia Giulian pohjoisosissa eivät kalpene Slovenialle lainkaan! |
Friuli-Venezia Giuliassa kannattaa kierrellä paikallisia pikkukaupunkeja ja kyliä. Tykkäsimme etenkin Cividale del Friulista, jonka historiallinen keskusta on myös Unescon maailmanperintökohteiden listalla. Lounaalla kannattaa menulta valita ainakin prosciutto di San Danielea, joka on seudun perinteinen leike. Vähän kuin parmankinkku, mutta suussa sulavampi ja vähäsuolaisempi.
Jos olet omalla autolla liikkeellä, sopii kohteeksi esimerkiksi Lago di Parcis, iso tekojärvi Friulin keskiosissa. Vesi järveen virtaa vuorilta, joten turkoosinsininen väri on sen mukainen. Parcisin ympäristössä on kauniita pieniä historiallisia kyliä ja järven ympäristöstä lähtee useita patikointipolkuja. Järveltä lähtee myös la vecchia strada della valcellina, vanha vuoristotie, joka on kuulemma maisemiltaan seudun näyttävin. Meidän oli tarkoitus käydä kyseinen tie ajelemassa, mutta se olikin vielä kesäkuussa suljettu. Kävimme sen sijaan katselemassa maisemia parin tunnin patikoinnin merkeissä.
Friuli-Venezia Giulia on tunnettu mosaiikkitaiteestaan, käsityöperinne on lähtöisin aina Bysantin ajoilta. Mosaiikkitaiteen keskus on Spilimbergo, jossa sijaitsee myös tunnettu mosaiikkikoulu. Kävimme sielläkin ovilla kolkuttelemassa, mutta kesäkuu oli vielä niin off seasonia, että ovet eivät auenneet.
Castello di Buttrio - vähän parempaa majoittumista historiallisessa linnassa
Päädyimme Castello di Buttrioon puolivahingossa. Meillä ei ollut Friulin alueen paikkoja etukäteen varattuna, ja siinä vaiheessa kun niitä Kroatiasta käsin aloimme scouttaamaan, sai +37 asteen helle painottamaan valinnassa takuuvarmasti viilennettävää huonetta ja tiluksia, joissa voi hengailla sisällä ja ulkona.
Seudulla on viljelty viiniä keskiajalta saakka, ja Buttrion linna tiluksineen on rakennettu 1600-luvulla. Nykyisen omistajasuvun haltuun se on päätynyt 90-luvulla, jonka jälkeen se on viimeisen päälle entisöity, nykyaikaistettu ja sisustettu. Tiluksilta löytyy majoitusta, viinikellari, ravintola ja hulppeat vieraiden käytössä olevat sisä- ja ulkotilat. Paikka on kuin suoraan sisustuslehdestä, enkä ihmettele että täällä järjestetään enimmäkseen häitä ja muita juhlia. Yön hinta ei ole halvimmasta päästä, reilu 200€. Yhden yön hengähdystaukona ja elämyksenä kuitenkin hintansa arvoinen.
Villa Maraldo - B&B kuin historiallinen nukkekoti
Toinen Friulin majoituspaikka oli varsinainen löytö. Villa Maraldo on historiaa huokuva aamiaismajoitus, jota pitää huvilan alakerrassa itse asuva sympaattinen ja vieraanvarainen pariskunta. Yläkerrassa on kolme huonetta. Hinta vain n. 139€/yö.
Koko huvila on huolella entisöity, mosaiikkilattiat ovat aivan upeat! Huoneet on sisustettu pariskunnan ympäri Italiaa ja Eurooppaa metsästämillä antiikkilöydöillä. Kokonaisuuden kruunaavat salaista puutarhaa muistuttavat puutarhat ja aamiaismajoitukselle epätavallisen hulppea allasalue. Tälle paikalle iso suositus!
No comments
Post a Comment