Slovenia, lumoavan kaunis luontokohde

Rotkoja, vesiputouksia, vuoria ja vuoristoylityksiä, kirkkaita jokia ja järviä, luolia ja maanalaisia kanjoneita. Ei ihan heti tule mieleen missä muussa luontokohteessa olisi näin monipuolinen tarjonta! Slovenian alppien ja laaksojen on kehuttu olevan Euroopan luontokohteiden aatelistoa ja toden totta vaikka odotukset olivat korkealla, onnistui Slovenia yllättämään. 

Logarin laakso

Jossain puolivälissä Logarin laaksoon päähän vievää tietä

Maisemat ja lounastarjoilut kunnossa yhdessä laakson hotelleista

Tartavuorten jälkeen suuntasimme Sloveniaan. Ajoimme maahan Itävällan kautta melkolailla linnun tietä suoraan pääkaupungin Ljubljanan pohjoispuolelta. Tällä tiellä tuli hyvin pian vastaan suojeltu Logarin laakso eli paikallisesti Logarska dolina. Päätimme lounastaa laaksossa ja maksoimme 5 euron arvoisen sisäänpääsyn tien alussa olevaan tietulliin. 

Kuvat kertovat, miksi tätä laaksoa on kehuttu yhdeksi maan kauneimmaksi. Keitto, antipastolautanen ja kylmä olut maistuivat upeissa maisemissa ja Juliaaniset alpit antoivat aikamoisen ensivaikutelman. 

Järvet Bled ja Bohinj

Se kuuluisa Bledin saari maan tasosta kuvattuna

Samainen saari kuvattuna kukkuloilta (vaatii kiipeämistä näköalapaikalle)

Bohinj-järvi ilta-auringossa

Bohinj-järvi aamun sumussa

Jatkoimme matkaa Slovenian kuuluisimman järven Bledin ohi kohti Stara Fužinan kylää Bohinj-järven rannalla. Kylä osoittautui hyväksi tukikohdaksi: järvi palveluineen oli lähellä, samoin kuin erilaiset patikointireitit ja luontonähtävyydet. Iltapäiväisin +30 helteillä Bohinj-järven kylmä ja puhdas vuoristovesi oli täydellinen paikka pulahtamiselle. Auringon lasku ja nousu varsinkin pienen usvan peittäessä järven pintaa oli maaginen kombinaatio.

Bledjärvelle ajoi majapaikastamme 20 minuutissa. Pakollinen aktiviteetti on kiipeäminen Bled-järven kukkuloille ihailemaan kuuluisaa järvinäkymää, jossa Marian taivaaseenottamisen kirkko koristaa keskellä järveä sijaitsevaa saarta.

Korita Mostnice ja Slap Mostnice

Kohti Mostnicen rotkoa

Kirkasta on vesi!

Tämän kiven pitäisi näyttää elefantilta. Paremmasta kuvakulmasta siis.

Rotkon matalampia kohtia

Mostnicen vesiputous. Ei kovin vaikuttava, totesi edellä mennyt amerikkalainen patikoija.

Yksi Bohinj-järven läheisyydessä olevista luontokohteista on Mostnicen rotko. Stara Fužinan kylästä lähtee polku suoraan rotkolle. Rotkolta voi jatkaa vielä eteenpäin Mostnicen vesiputouksella. Edestakainen reitti vesiputoukselle asti on n. 12 km ja vie taukoineen 4-5 tuntia. Rotkolle on pieni pääsymaksu, mutta jos olet ajoissa liikkeellä, ei kukaan ole vielä perimässä maksua.

Vršič Pass ja Soča-joen alue

Vuoristoteillä

Vrsic Passin korkein kohta saavutettu

Sitten alaspäin Soka-joen laaksoon

Soka-joen laakso on niin kaunista!

Veden väri ei lakkaa sykähdyttämästä

Koskenlaskijoita

Yhden päivän omistimme kierrokselle, joka vei meidät upean Vršič Passin serpentiiniteitä vuorille, josta lähdettiin seuraamaan Soča-joen laskua kohti etelää. Pysähtelimme lukemattomia kertoja joen reunoilla ihailemassa sen puhtaan sinistä väriä ja kuuntelemaan soljuvaa virtaa. Joki levenee, kapenee ja kiemurtelee useaan otteeseen ja häviää välillä syvälle rotkoihin. 

Lounastimme Bovecin sympaattisessa kylässä ja odottelimme olutlasin verran seudun halki kulkeneen sadekuuron etenemistä. Bovecista etelään alkaa joen rafting-osuudet ja jäimmekin matkalla useasti katselemaan kun kumivene toisensa jälkeen luisui ohitsemme sinisiä virtauksia pitkin. Tätä pitäisi itsekin päästä kokeilemaan!

Škocjanin luolat

Hyvät on näkymät luolista ulos päästyä

Luolareitin päätteeksi avautuva näkymä

Matkalla kohti matkamme seuraavaa etappia Kroatiaa pysähdyimme vierailemaan Unesco-listatuissa Škocjanin tippukiviluolissa. Luoliin pääsee opastetuilla kierroksilla (kannattaa varata lippu etukäteen verkosta), valokuvaus on kielletty. Syvällä maan uumenissa kulkeva n. 2km pitkällä luolareitillä tuntee olevansa vieraalla planeetalla tai Taru sormusten herran Morian kaivoskaupungissa. Reitti kiemurtelee ylös ja alas eri kokoisia luolia ja matkan varrella opas kertoo tarinoita tippukivistä ja ihmisistä, jotka ensimmäisinä kartoittivat luolaverkostoja. Ei voi kuin hämmästellä ihmisen uteliaisuutta ja jääräpäisyyttä tutkia uusia onkaloita syvällä maan uumenissa. 

Luolakierrokselle ei kannata lähteä ilman hyviä kenkiä tai mikäli korkeat paikat pelottavat. Monessa kohtaa luolat ovat niin valtavat, että paikan skaalaa on mahdoton käsittää ja eri kohdissa edetään kapeita rautaportaita. Luolissa on ympäri vuoden 12 astetta lämmintä, joten melko pian kostea pimeys viilentää ja vaatteita on hyvä olla mukana, vaikka ulkona paahtaisikin helle.

Sloveniasta jäi kaiken kaikkiaan todella positiivinen kuva. Vaikka osasimme odottaa upeaa luontokohdetta niin se silti onnistui yllättämään positiivisesti. Tänne täytyy ehdottomasti tulla takaisin pidemmäksikin aikaa.

2 comments

  1. Slovenia on upea kohde, erityisesti nimenomaan luonnoltaan. Meidän kohokohtamme oli The 7 Lakes Hike Triglavin kansallispuistossa. Reitti oli kyllä raskas, 28 kilometriä, ja korkeuseroja oli todella paljon. Mutta oli kaiken vaivan arvoinen, todella upeita maisemia. Iso suositus tuolle reitille.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mahtava kuulla suositus tuolle reitille, se nimittäin oli meilläkin listalla! Oma kuntotaso ei ehkä olisi riittänyt, varsinkaan 30 asteen helteessä. Mutta ehkä jotain päivänä :)

      Delete