Road trip Keski- ja Etelä-Euroopassa omalla autolla

Passo Stelvio. Auto parkissa, vieressä avautuu vihreä vuoristolaakso.

Vuosi sitten 2022 juhannusta edeltävällä viikolla pakkasimme automme ja otimme suunnan kohti Keski- ja Etelä-Eurooppaa. Edessä olisi reilu kolme viikkoa lomailua vaihtuvissa maisemissa. Eniten aikaa oli tarkoitus viettää Sloveniassa, Istrian niemimaalla Kroatiassa ja Pohjois-Italiassa.

Reissussa olimme 24 päivää. Yhteensä mittariin taisi kertyä reilu 6600 kilometriä.

Tällainen road trip ei suinkaan ollut meille ensimmäinen laatuaan. Vuonna 2018 teimme samankaltaisen reissun, josta jäi niin hyvä fiilikset, että sitä oli kokeiltava uudestaan. Reissussa olimme 24 päivää. Yhteensä mittariin taisi kertyä reilu 6600 kilometriä. Bensan hinnat olivat 2022 kesällä ennätyskorkealla, niihin meni yhteensä n. 750. Reitti ja pysähdykset näyttivät tältä:

Keski- ja Etelä-Euroopan road tripin reitti

Saapuminen Slovenian Bohinj-järven majoitukseen

Ajelua läpi Itävallan viinialueiden

Kroatian raja ylitetty

Lago di Misurina Italian Dolomiiteilla

Italian Dolomiiteilla kohti Meranon aluetta

Kaunertalin laakso Itävallassa

Tällä kertaa emme ottaneet Finnlinesin laivaa Travemündeen, vaan suuntasimme Tallinnan lautalle ja ajelimme Via Balticaa pitkin ensimmäiselle viralliselle stopille Tatravuorille. Heti alkuun tulikin reissun pisin ajopäivä, vajaa 12 tuntia pysähdyksineen Pärnusta Varsovaan. Kotimatka taittui Saksan läpi, Sassnitzista yli lautalla Ystadiin ja siitä Etelä-Ruotsin läpi Tukholma-Turku laivalle.

Majoitukset meillä oli pitkälti varattu etukäteen toisin kuin edellisellä Euroopan road tripillä. Vaikutti nimittäin siltä, että ensimmäisenä koronan jälkeisenä "normaalina" kesänä kysyntä on niin kovaa, että kiinnostavimmat majoitukset eivät olisi vapaana lyhyellä varoitusajalla.

Road tripin kohokohdat ja ne vähemmän hehkeät hetket

Kohokohdat

  • Omalla autolla liikkumisen helppous, joustavuus ja vapaus - ja tietenkin vaihtuvat maisemat.
  • Via Baltica yllätti positiivisesti. Liikenteestä olin kuullut etukäteen kauhujuttuja, joiden takia en tiennyt mitä odottaa. Muutamia uhkarohkeita ohituksia toki todistimme, mutta esimerkiksi Puolan moottoriteillä liikenne oli todella sujuvaa ja huoltoasemat luksustasoa (toisin kuin Italiassa). Jos tekisin reissun uudestaan, varaisin enemmän aikaa Via Balticalle ja etenkin Etelä-Puolalle.
  • Löytyi useampi uusi suosikkikohde, joihin on suunnitelmissa palata. Slovenia ja etenkin maan luonto oli maaginen! Pohjois-Istrian tryffeliseudut Kroatiassa yllättivät ja ihastuttivat vehreydellään. Friuli-Venezia Giuliaan jäi paljon nähtävää etenkin vuoristoseutujen osalta.

Huonot puolet

  • Hieman liikaa ajamista, vaikka Helsinki-Tallinna ylitys ja Via Baltica menikin yllättävän sutjakasti 2 pysähdyksen taktiikalla.
  • Keski- ja Etelä-Eurooppaa koko kesän kiusanneet helteet ja kuivuus eivät olleet optimaalisin sää patikointiin.
  • Kotimatkalla korona viimein iski, onneksi sentään molemmilla vähän eri aikaan ja toinen oli koko ajan ajokunnossa. 

Katso muut Keski- ja Etelä-Euroopan road tripin postaukset:

2 comments

  1. Tämä kuulostaa kyllä erittäin hienolta reissulta, paljon hienoja luontokohteita, jotka erityisesti ovat omaan mieleen. Me ei ollakaan koskaan lähdetty omalla autolla reissuun, vaan aina on tullut vuokrattua auto, myös Euroopassa. Nykyään vuokrat tuntuvat kuitenkin olevan sen verran kalliita, että jo siitäkin näkökulmasta lähteminen omalla autolla voisi olla hyvä idea.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nyt jo kutkuttaa, että josko lähdettäisiin taas ensi kesänä ajelemaan Eurooppaan. Onhan se ajaminen raskastakin, mutta vapaus houkuttaa.

      Delete