9.7.17

Etelä-Toscana: nahkaa ja viinejä

Toscanan etapilla teimme yhden päiväretken Etelä-Toscanan maisemiin Montepulcianoon ja Montalcinoon. Molemmat ovat osa Sienan maakuntaan, jossa valmistetaan kahta Italian kuuluisaa punaista: Brunello di Montalcinoa ja Vino Nobile di Montepulcianoa. Viinin lisäksi tutustuttiin seudun toiseen laatutuotteeseen: aitoihin, käsin tehtyihin nahkakenkiin.

Kolmantena tavoitteena oli myös päästä ihailemaan Toscanan ikonisia maisemia, niitä kumpuilevia kukkuloita sypressipuineen. Tämän suhteen jouduimme hieman pettymään, näkymät eivät ihan vastanneet odotettua ja Val d'Orcia laakson viljapelloista tuli lähinnä kotoiset fiilikset. Osoittaa vain, mikä merkitys valolla ja ajankohdalla on maisemiin ja mielellään Etelä-Toscanan kokisikin aamu- ja ilta-auringon valossa.


Toscanan viinit: Brunello ja Nobile

Etelä-Toscanassa valmistettavat Brunello ja Nobile ovat vuosikymmenet kilpailleet Toscanan ykkösviinin maineesta. Montalcinon Brunello valmistetaan 100% Sangiovese Grosson rypäleesta ja sen on kypsyttävä vähintään 24 kuukautta tynnyrissä. Vino Nobile di Montepulciano taas on yksi Italian vanhimmista viineistä ja sen tekoon täytyy käyttää vähintään 70% Sangiovese Grosson rypälelajikkeesta. Brunellon tapaan viinin on kypsyttävä vähintään 24 kuukautta, joista 12 puutynnyrissä. Montalcinon Brunello on näin ollen ainoa DOCG-laatumerkitty viini joka tehdään 100% Sangiovese Grosso -rypäleestä ja se on hitusen Vino Nobilea kalliimpi ja paremmin brändätty tuote.

Montalcino ja Poggio Rubino

Montalcinon alueelle olimme varanneet viinitilakierroksen ja maistelun Poggio Rubinon tilalle. Riserva Brunellon lisäksi ihastuimme täysin heidän valmistamaan kuplivaan roséviiniin, josta löytyi sopivaa kuivuutta ja mansikkamehun herkullista pehmeyttä. Jäimme myös ihmettelemään kuinka vähän tämän alueen viinintekijät tietävät heidän kotimaisista kilpailijoistaan kuten Barolosta. Oppaamme kyseli kiinnostuneena meiltä kysymyksiä Piemontesta ja Barolosta.

Montepulciano ja nahkakenkien kuningas Maledetti

Montepulciano kylässä nautimme lounasta sekä Nobile-maistelutuokiosta kylän laidalla sijaitsevassa Cantina Gattavecchissä. Tämän jälkeen marssimme kylän kuuluisamman kenkävalmistajan liikkeeseen eli Maledetti Toscaniin

Maailmanlaajuiseksi brändiksi levinnyt Maledetti avasi ensimmäisen liikeensä tänne 1848. Sen ansiosta pääliikeen vieressä sijaitsee lisäksi myös outletliike jossa myydään viime sesonkien tuotteita. Maledetti ylpeilee sillä, että heidän asiakkaat aina tulevat takaisin: köyhällä totisesti ei ole varaa halpaan. ”Buy the best and cry only once” lukee jo liikkeen näyteikkunassakin. 

Kaikki liikkeen kengät tehdään käsin ja parhaista materiaaleista. Se toki näkyy hinnoissakin, mutta se tuntuu myös jaloissa. Lompakon onneksi vieressä sijaitsevasta outletista löytyi myös upeita tuotteita, vaikka valikoima onkin suppeampi. Shoppailun päätteeksi oli hyvä nauttia kahvit upeassa Caffé Polizianossa, jonka terassilta avautuu huikeat maisemat Toscanan kukkuloista. Montepulciano oli muutenkin todella kaunis pieni kaupunki, juuri sellainen kuin Toscanalta odottaakin. Tänne tulisi mielellään takaisinkin.

SHARE:

No comments

Post a Comment

© Allergic to Kiwi. All rights reserved.
Blogger Designs by pipdig