Päivä Iseolla Monte Isolan saarella

Gardan ja Comon välistä löytyy yksi Italian vähemmän tunnettuja järviä, Lago di Iseo. Iseon alueelta löytyy paljon tutkittavaa: on sympaattisia pikkukaupunkeja- ja kyliä, vuoristoisia järvimaisemia, pyöräily- ja patikointireittejä, outlet-kylä shoppailunhaluisille sekä huikea Franciacortan viinialue. Kaiken kruunaa Iseon keskellä kohoava Euroopan suurin järvessä sijaitseva saari Monte Isola / Montisola.

Iseojärvi taisi nousta monen tietoisuuteen viime vuonna, kun järven pintaa peitti Christon taideteos "Floating Piers". Harmi kyllä kelluvat laiturit olivat Iseolla vain viime kesän ajan ja tänä vuonna niistä oli muistona enää vain muutama mainosjuliste. Monte Isolassa käynti oli meidän yhden päivän ohjelmassa ja saarelle pääsi onneksi sujuvasti lautoillakin. Kannattaa tosin huomioida, että lautat kulkevat lähinnä järven itäpuolelta Sulzanosta ja Iseolta. Airbnb-asuntomme Parzanicassa oli ihan Monte Isolan kohdilla, mutta väärällä puolella, joten retki saarelle vaati automatkan järven toiselle puolelle.

Lauttamatka Sulzanosta Monte Isolaan ei kestä kuin 10-15 min ja se vie pieneen Peschiera Maraglionen kalastajakylään. Saarella ei periaatteessa ole autoja (vaikka moni paikallinen näytti niillä kuitenkin huristelevan), joten skoottereita näkee sitäkin enemmän. Saaren ympäri pääsee kävellen - reitti on n. 10 kilometrin mittainen -, mutta kuumana päivänä kannattaa vuokrata polkupyörät ja ajella niillä ympäri. Pyöriä voi vuokrata Peschierasta muutamastakin eri paikasta, hinta n. 10€/ 5h.

Pyöräillessä kannattaa varautua muutamaan kovaan nousuun ja laskuun, varsinkin jos haluaa piipahtaa saaren korkeinta kohtaa koristavalla Madolla della Ceriolan pyhätöllä. Jos ihmettelette, miksi kuvissa ei näy yhtäkään ihmista, niin johtuu ihan siitä, että kameran toisella puolella oli aika hikiset tunnelmat ja +32°C pyöräilykeli aiheutti kunnon sulamisefektin. Ei siis julkaisukelpoisia kuvia :)

Saaren eteläpuoli Peschiera-Sensole-Siviano vaikutti kiinnostavammalta alueelta kuin pohjoispuoli ja sieltä löytyi myös sympaattisimmat pulahduspaikat, kylät ja ravintolat. Vähän harmittaa, että kiirehdimme reittiä loppuun tietämättä, että ne parhaat paikat olivat heti alussa ja viilentäviä pulahduksia olisi pitänyt tehdä joka kerta, kun sellainen mahdollisuus oli.

Hauska yksityiskohta Monte Isolalla ovat rantatietä seurailevat veteen istutetut sypressit. Yritin selvittää, mikä tarina näiden puiden takana on, mutta faktaa tuntui löytyvän hyvin vähän. Kertokaa, jos tiedätte enemmän!

Katso kaikki Italian road tripin postaukset

Barolo - Viinien kuningas?
Cinque Terre - Maitse vai meritse?
Päivä Firenzessä
Pohjois-Toscana: Pistoia ja Lucca
Etelä-Toscana: Nahkaa ja viinejä
Oodi Gelatolle
Italian agriturismot: La Rosa Gialla
Italian agriturismot: Villa Parri
Dolomiitit
Hochkreuz - Italian ja Itävallan rajalla

10 comments

  1. Kivan näköinen paikka! Italiassa riittäisi niin paljon kierrettävää ja nähtävää, että en ole ehtinyt haukata siitä vasta kuin pienen palasen :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Näin on, ja vanhoihin tuttuihin paikkoihinkin olisi kiva välillä palata :)

      Delete
  2. Onpas hauskat nuo veteen istutetut puut! Harkitsin keväällä Iseolla käymistä kun bongasin edulliset lennot Bergamoon. Kohteeksi valikoitui kuitenkin Comojärvi, mutta voisi tuolla Iseollakin käydä. Näyttää ja kuulostaa nimittäin todella kivalta! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Como on meillä vielä näkemättä, mutta täytyy sinnekin joskus ehtiä! Iseo oli kyllä kätevän lähellä Milanoa, johon tuntuu aika usein olevan halpoja lentoja saatavilla. Totesimmekin, että Iseolle ehtisi päiväretkelle jos tekisi joskus viikonloppumatkan Milanoon.

      Delete
  3. Näissä maisemissa viehättää vihreys, varsinkin kun olen nyt tässä jo kolmisen viikkoa katsellut Kreikan karuja saaria. Ehdottomasti haluaisin täällä käydä, Comojärvellä oon ollut ja se oli ihana! Italiassa talojen okran ja terrakotan värit ihastuttaa ja onhan tuolla nyt muutenkin aivan upean näköistä!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ihan samoja fiiliksiä täälläkin, vehreät maisemat viehättävät! Vaikka on niillä karummillakin maisemilla aina paikkansa, parasta aina jos saa yhdessä kohteessa kokea molemmat:)

      Delete
  4. Olimme kesällä 2016 Milano-Comojärvi-Luganojärvi turneella juuri tuolloin, kun Floating Piers avattiin ja harmikseni ei sitten ehditty käymään Isolajärvellä silloin.

    Kiva päästä visiitille Monte Isolan saarelle näin virtuaalisesti, sillä se on ollut to do -listalla jo pidemmän aikaa, mutta toistaiseksi jäänyt aina väliin kiireen takia. Nätiltä näyttää!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Harmillista, että Floating Piers jäi väliin! Como ja Lugano ovat ehdottomasti meidänkin listalla kun seuraavan kerran pohjois-Italiassa pyöritään.

      Delete
  5. Olipas kiva tutustua blogiisi ja Italian järvialueeseen. Gardajärvi on yksi lempparikohteistani, mutta haluaisin tutustua myös näihin muihin järviin ajan kanssa.

    Upea logo sulla, täytyypä tutustua blogiisi tarkemmin, oli hienoa bongata tämä reissupostaukista!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitämme kommentisa, Rami! Garda on sekin upea, Iseojärvi jää monella ehkä paitsioon sen pienen koon vuoksi. Sinullakin vaikuttaa olevan todella mielenkiintoinen blogi, täytyy tutstua tarkemmin!

      Delete