17.9.17

Franciacorta - maailmanluokan kuohuvia Italiasta

Italian kuohuvat ovat paljon muutakin kuin suosittu prosecco. Brescian maakunnasta Iseo-järven eteläpuolelta löytyy pieni Franciacortan viinialue, jolla tehdään laadukasta kuohuviiniä maailmankuulun Ranskan Champagnen tekniikoilla. Franciacortan kuohuvia verrataan usein juuri samppanjaan ja näyttävät nämä eksklusiiviset kuohuvat saaneen yhden jos toisenkin viininharrastajan julistamaan juoman jopa samppanjaa paremmaksi. Ainakin Franciacortalla on tarina kunnossa.

Me törmäsimme Franciacortaan ensimmäisen kerran vähän ennen matkaamme. Kartoitimme Iseo-järven läheisyydessä sijaitsevia viinialueita ja Franciacortan alue alkoi tulla vastaan useissa eri lähteissä, yleensä luonnehdinnoilla "hidden gem", "Italy's best kept secret" ja "better than Champagne".  Eräiden lähteiden mukaan Franciacortan nimi tulee sanoista curtes francae eli "lyhyt ranska". Viiniä aluella on tehty jo 1200-luvulta lähtien, mutta kuohuvien perinteen aloitti Guido Berlucchi vuonna 1957. DOC-luokituksen Franciacortan kuohuvat saivat 1967 ja arvostetun DOCG-luokituksen 1995.


Franciacortan valmistus


Franciacortan laatuvaatimuksiin kuuluu, että valmistuksessa saa käyttää vain perinteistä samppanjan valmistustekniikkaa eli 'metodo classicoa', jossa viinin toinen kypsymiskierros tapahtuu pullossa. Esimerkiksi proseccon toinen käymiskierros tapahtuu suurissa tankeissa, jolloin viini on usein makeampi ja valmis lähes heti juotavaksi. Franciacortan menetelmä vaatii vähintään 18 kuukauden ikääntymisajan (vrt. Champagnen 15 kuukautta), jolloin viini kypsyy pullossa. Vintage-viinit vaativat 30 kuukautta ja Riserva jopa 60 kuukautta. Hinta totta kai heijastelee pitkää valmistusaikaa. Valmistuksessa sallitut rypälelajikkeet ovat Chardonnay, Pinot Nero ja Pinot Bianco ja niiden täytyy kasvaa tarkasti määritellyllä alueella. Franciacortan DOCG-laatuluokituksen viininteko onkin tarkkaakin tarkempaa ja tuloksena on raikkaan kuiva ja pitkän kypsymisen vuoksi rikas kupliva.

Franciacortan alue ja viinitilat


Franciacortan viinejä riittää vientiin vain 5-10%. Siksi alue on jäänyt huomaamatta tällaisilta "taviskuluttajilta" ja eivät kaikki italialaisetkaan taida tuntea täältä tulevia kuohuvia. Me ehdimme tutustua pinnallisesti Bellavistan hulppeaan tilaan, käydä Berlucchin marmorikivisessä aulassa toteamassa maistelukierrosten olevan täyteen buukatut ja tehdä useamman vierailun alueen suurimpaan viinikauppaan Cantine di Franciacortaan. Franciacortassa jos missä kannattaa vierailujen varaaminen etukäteen. Bellavistasta ilmoitettiin, että seuraavat vapaat ajat ovat viikon päästä ja Berlucchi olisi saanut meidät mahdutettua aikatauluihin enintään parin päivän päästä. Onneksi saimme varattua kierroksen ja maistelun Il Mosnelin tilalle. 

Franciacortan alueella vaikuttaa menevän hyvin, ainakin jos viinintekijöiden kiireestä ja hulppeista tiloista voi mitään päätellä. Myös Il Mosnelissa oli suuret laajennusrakenteet työ alla. "Business is too good, we need to make more sparkling - but of course with the same quality" kertoi kierrosta vetänyt nuori nainen ja levitteli käsiään onnellisena. Vuonna 1990 alueella oli vain 15 viinitilaa (Mosnel oli yksi niistä). Nyt alueelta löytyy jo 100 tuottajaa, joten Franciacorta on todellakin vasta hiljattain ymmärtänyt tuotteensa potentiaalin ja kasvaa nyt rajua vauhtia. Vuonna 1996 täällä tuotettiin 2.9M pulloa kun 2006 lukema oli yli tuplaantunut 6.7M pulloon. Mosnelin mielenkiintoinen kierros päättyi luonnollisesti maistelutuokioon. Omaksi suosikiksi nousi EBB kun taas vaimo tykästyi kuplivaan roséviiniin Pa Rosé. 

Tiesittekö muuten, että Franciacortan kuohuville on myös oma viinilasi? Tämä on kuin täydellinen piste iin päälle ja täydentää alueen muutenkin vetävää tarinaa.

Franciacortan aluetta halkoo "Strada de Vino" eli Franciacortan oma viinitie. Tämä on selvä askel houkuttelevampaan viiniturismiin, mutta toivoisi, että näin pienellä alueella panostettaisiin kulkuyhteyksiin vieläkin enemmän. Me liikuimme alueella autolla ja hyvä niin, sillä esim. pyörällä olisi paikoin voinut olla haasteita, kun ainoa reitti on vilkas maantie. Seuraava askel tällä alueella voisikin olla tilojen välillä kulkevat hyvät pyöräilyreitit viiniturisiteille. Jos haluat tarkastella aluetta tarkemmin, niin suosittelemme Raidallisia hetkiä ja retkiä-blogin hienoja karttoja.


Summa summarum


Lopullinen tuomiomme Franciacortan viineistä on yksimielinen: uskomattoman herkullisia, kuivia mutta vivahteikkaita kuohuvia. Tässä täytyisi melkein tehdä visiitti Ranskaan, jotta olisi jotain vertailupohjaa sanoa, miten Franciacortan kuplivat oikeasti pärjäävät "isoveljensä" rinnalla. Franciacortan alue on vain n. tunnin ajomatkan päässä Milanosta, joten tänne tulee toivottavasti eksyttyä toisenkin kerran. Lago di Iseon läheisyys on myös plussaa, sillä kaunis järvimaisema tuo oman sävynsä Franciacortan laadukkaan kuohuvan nauttimiselle. Jatkoon! Tiesittekö muuten, että Franciacortan kuohuville on myös oma viinilasi? Tämä on kuin täydellinen piste iin päälle ja täydentää alueen muutenkin vetävää tarinaa.

SHARE:

14 comments

 1. Kiitos linkityksestä!

  Ihanaa kuulla, että olette päässeet tutustumaan Franciacortaan! Ja että viihdytte myös! Se on tosiaan monille vielä tuntematonta seutua. Minusta sen viinit ovat erinomaisia ja niiden maistelu kannattaa aina. ;)

  Viime viikonloppuna järjestettiin muuten Festival Franciacorta in Cantina eli viinitilojen avoimet ovet ja tilojen välillä oli oikein bussikuljetuksia. Suosittelen kokeilemaan ensivuonna! Minulla on muuten siihen liittyen valmisteilla postauskin - lisää tietoja seuraavaa reissua varten. ;)

  ReplyDelete
 2. Joo Franciacorta teki kyllä vaikutuksen, olisi kyllä kiva päästä kokemaan mainitsemasi festivaali ja päästä vierailemaan vähän useammallakin tilalla! Jäädään odottelemaan juttuasi aiheesta :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ja hei ihan unohdin edellisestä kommentista... Minun blogini kokonainen nimi on muuten Raidallisia hetkiä ja retkiä. :)

   Delete
 3. Hyvä Franciacorta laittaa kyllä kiitettävästi kampoihin tunnetummalle ranskalaiselle sisarelleen! Italiassa tätä kannattaa napata mukaan matkaan kun vaan kaupassa kohdalle sattuu ja onneksi muutamien tuottajien Franciacortaa on saatavilla myös täällä koti-Suomessakin, tosin Ca' Del Boscon ja Bellavistan parhaat tuotteet ovat täällä todella hinnoissaan!

  Todella kiva vinkkipostaus Italian vähemmän tunnetulle viinialueelle!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos kommentista! Kyllä, on ollut ilahduttavaa nähdä Franciacortaa listoilla myös täällä kotona. Toivottavasti yleistyy jatkossakin :)

   Delete
 4. Kiitos vinkistä, tämä laitetaan muistiin! Olemme kierrelleet paljon Ranskan ja Espanjan viinitiloja, mutta Italiassa viinit on tullut aina ostettua jostain kaupasta, ja olen tainnut vain yhdellä viinitilalla käydä jossain Toscanassa. Toivottavasti jossain vaiheessa tulee mahdollisuus käydä tälläkin seudulla :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos kommentista! Meillä taas Ranska ja Espanja to-do listalla joten täytyypi tähyillä blogistanne vinkkejä kun se aika koittaa :)

   Delete
 5. Kiitos hyvästä vinkistä, täytyy laittaa listalle kun joskus taas Pohjois-Italian suunnalle päädytään :) sulla oli muitakin kivoja postauksia siltä suunnalta!

  ReplyDelete
 6. Upeaa, että tykkäsit! :) Pohjois-Italia on kyllä mahtava paikka.

  ReplyDelete
 7. Vau! Täällä yksi kuohujuomien iso fani ja samppanjat on tietty mulle niitä ykkösiä. Sontajuomia tosin samppiksistakin löytyy, eli ei valmistusalue/tekotapa tms. takaa aina nautintoelämuystä.

  Me ollaan miehen kanssa kuitenkin myös sellaisia taviskuluttajia, että Franciacorta oli tuntematon meille. Tarttee ruveta kattelemaan Alkon/ulkomaiden kauppojen hyllyjä uudella silmällä. Kiitti vinkistä!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiva kuulla! Me hurahdettiin kuohuviin kunnolla vasta tämän matkan myötä, lasillinen kylmää kuohuvaa on aika täydellinen kuuman hellepäivän nautintohetki:)

   Delete
 8. Jostain syystä, vaikka en viineistä (myöskään kuohuviinistä) välitä, tykkään kovasti viinitilojen tunnelmasta ja myös lukea niistä postauksia. Hauska yksityiskohta tuo, että Franciacortan kuohuville on omanlainen lasinsa :) Täytyykin selailla enemmänkin näitä teidän Italia-postauksia, kun samoissa maisemissa kesällä Dolomiiteilla reissattiin, ja myös penkoa vähän Uuden-Seelannin postauksia, sillä se on yksi seuraavista matkakohteistamme :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Te onnekkaat, tulee varmasti hieno reissu! Me ollaan koko ajan suunnittelemassa Uuteen-Seelantiin paluuta, tuntui että näkemistä jäi vielä paljon!

   Delete

© Allergic to Kiwi. All rights reserved.
Blogger Designs by pipdig