3.6.17

Barolo - viinien kuningas?


Baroloa tituleerataan usein punaviinien kuninkaaksi, joka painii samassa sarjassa esim. Ranskan Burgundyn viinien kanssa. Barolo ei ole helppo viini, se täytyy sanoa. 

Nyt seuraa suuri Barolo-viinipostaus kahden viiniamatöörin näkökulmasta.

Mistä Barolo tulee?

img-alternative-text
Baroloa tehdään vain Piemonten alueella Nebbiolo-rypäleestä ja Piemontessa on mahdoton vierailla törmäämättä Barolo-viineihin. Alue on käytännössä jakautunut kahteen eri Barolo-alueeseen, sillä maaperä eri puolilla Piemontea on erilaista: Serralungan puolella maaperä on savista tuottaen intensiivisempiä, voimakkaita Baroloita, La Morran puolella maaperä on taas hiekkaisempaa ja Barolot hedelmäisempiä. Nebbiolo-rypäleet poimitaan viimeisenä yleensä myöhään lokakuussa rypäleiden ollessa jo vähän kuivia ja käpristyneitä.

Mitkä ovat Barolon vaatimukset?

Korkeimmat laatuluokituksen (DOCG) Barolo-viineillä on lähes yhtä kovat vaatimukset kuin single malt-viskeillä: Viinin täytyy koostua 100%:sti Nebbiolo-rypäleestä ja sen täytyy kypsyä vähintään 38 kk (niistä 18kk tynnyreissä). Riserva-luokituksen saaneiden Baroloiden ikääntymisvaatimukset ovat vieläkin kovemmat: 5 vuotta. Baroloa saa tehdä vain Piemontessa pienellä Barolon alueella ja köynnöksiä ei saa kastella. Pitkä ikääntyminen ja laatuvaatimukset korreloivat Barolo-viinien hinnan kanssa.

2013 vuosikertojen lanseeraus Roddissa

img-alternative-text
img-alternative-text
img-alternative-text
img-alternative-text
Baroloa tituleerataan usein punaviinien kuninkaaksi, joka painii samassa sarjassa Ranskan Burgundyn viinien kanssa. Barolo ei ole helppo viini, se täytyy sanoa. Osallistuimme Roddin linnassa vuosittain järjestettävään uusien Barolo-vuosikertojen lanseeraustilaisuuteen, tänä vuonna esiteltiin vuosikerta 2013. Ilmeisesti lämpimän sään takia 2013 oli tavallista parempi vuosi.

Illan aikana tuli vähintäänkin lievä yliannostus Baroloita, varsinkin kun omaan makuun Baroloiden kuivakkuus ja hyökkäävä tanniinisuus on maistelun kannalta haastavaa. Amatöörin suuhun tuoksuja ja makujen nyansseja on vaikea löytää, kun tanniininen jälkimaku jää päällimmäiseksi kokemukseksi. Veneton Amaroneja tuli kyllä ikävä ja vaikka Uuden-Seelannin Pinot Noiria fanitankin (Baroloa verrataan usein Pinot Noiriin), niin Barolo jäi avautumatta. Ehkä se on liiaksikin kuninkaille sopiva viini, vaikeasti lähestyttävä ja vaativa.

Viininmaistelut Piemontessa

img-alternative-text
img-alternative-text
Kävimme Piemontessa ollessamme neljällä eri viinitilalla tastingissa: Rivetto, Ettore Germano, G. D. Vaijra ja Sukula. Viinitiloihin täytyy ottaa etukäteen yhteyttä ja sopia vierailuaika. Tastingien hinta ja laatu vaihtelee: toiset veloittavat 10-25€ ja toiset kaatelevat maistiaisia maksutta, osaan kuulu kellarikierros ja osaan pelkkä maistelu. Kielimuuri tulee välillä vastaan.

Eniten Baroloista sai irti Jyrki ja Riikka Sukulan tilalla, sillä Jyrki esitteli perusteellisesti myös köynnösten ja rypäleiden elinkaaren vaiheita. Viinin -ja etenkin Barolon- tekeminen on todellista käsityötä. Ja ehkä se Barolokin hieman enemmän aukeni, kun tanniineja taittoi suolaisilla paloilla. Kotiin lähetettäväksi on sen verran monta pulloa, että annan Barololle vielä myöhemmin mahdollisuuden vakuuttaa.
SHARE:

No comments

Post a Comment

© Allergic to Kiwi. All rights reserved.
Blogger Designs by pipdig