16.7.17

Oodi gelatolle


Tämä on oodi gelatolle, Italian ihanalle herkulle, joka matkamme aikana maistui vähintään joka toinen päivä ja parhaina päivinä useammankin kerran. M kunnostautui parhaiden gelatopaikkojen paikallistamisessa ja nyt paljastetaankin ne reissun suosikkigelatopaikat ja -maut.

Paras gelato on aina käsityötuote ja Italiassa tuli huomattua, että gelatopaikkojen välillä on isoja eroja. Parhaissa paikoissa gelato on aina tuoretta, edellispäivän satseja ei tarjoilla. Raaka-aineet ovat laadukkaita ja maut aitoja. Makuja on useimmiten tarjolla 25-30 erilaista, joten valinnanvaraa riittää. Parasta on tapa, jolla gelato tarjoillaan: osoitat vain minkä kokoisen kulhon haluat ja sen jälkeen luettelet niin monta makua kun haluat maistaa. Voittaa 100-0 suomalaisen tavan, jossa täytyy ottaa ja maksaa monta palloa, jos haluaa kokeilla eri makuja.

Miten gelato sitten eroaa jäätelöstä? Ainakin valmistumenetelmä, raaka-aineet ja koostumus ovat erilaiset kuin perinteisellä tehdasjäätelöllä. Gelato tehdään maitoon, rasvaa ja ilmaa on vähemmän kuin jäätelössä ja gelato tarjoillaan lämpimämpänä.

Meidän Pohjois-Italian roadtripin suosikkigelateriat löytyivät Cornegliasta, Firenzestä ja Pistoiasta. Parhaan maun voiton vei J:n mielestä Firenzessä tarjoiltu laventeli ja M suosittelee aina varmaa valintaa eli sitruunaa.

Cornelia ja Alberto Gelateria

Alberto Gelateriaan osuimme vähän vahingossa. Kaduilla risteilevä jono vihjaili, että nyt on laatugelatoa tiedossa ja sitä Alberto Gelateriasta saikin. Testasimme 6 eri makua, pisteet Mascarponelle ja sitruunalle.


Firenze ja Perché No!

Firenzestä M oli scoutannut etukäteen hehkutetun Perche no!:n. Kaikista gelaterioista, joissa vierailtiin, niin tämä vei voiton. Paikasta löytyi perinteisiä makuja, mutta iso osa valikoimasta koostui vaihtuvista spesiaalimauista. Voiton vei kirkkaasti laventeli, eikä matcha teekään huti ollut.


Pistoia ja Alkechengi - Gelateria Artigianale

Pistoian Alkechengi hurmasi runsailla suklaatoffeisilla mauillaan. Valikoimaan kuului versio lähes jokaisesta markkinoilla olevasta patukasta ja suolaisella toffeekastikkeella kuorrutettu kermatoffee oli aika voittaja.

SHARE:

No comments

Post a Comment

© Allergic to Kiwi. All rights reserved.
Blogger Designs by pipdig